Χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος από άσκηση: μια διάγνωση που συχνά παραβλέπεται

Στο χρόνιο σύνδρομο διαμερίσματος από άσκηση (CECS), η σωματική δραστηριότητα προκαλεί πόνο, συνήθως στο κάτω μέρος του ποδιού. Η αιτία είναι η αυξημένη πίεση σε ένα μυϊκό διαμέρισμα. Είναι ασαφές γιατί αυτό συμβαίνει σε ορισμένους ανθρώπους. Η διάγνωση γίνεται συνήθως σε σχετικά νέους αθλητές, αλλά το CECS αναπτύσσεται επίσης περιστασιακά και σε ηλικιωμένα άτομα. Επειδή τα συμπτώματα του CECS αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα της περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD), οι ερευνητές σε ένα ολλανδικό κέντρο συνέκριναν τα χαρακτηριστικά 43 ασθενών με CECS (ηλικία > 50 ετών, εύρος 50-76 ετών) και 41 ασθενών με διαλείπουσα χωλότητα που προκαλείται από τεκμηριωμένη περιφερική αγγειοπάθεια. Το CECS επιβεβαιώθηκε με απευθείας ενδο-διαμερισματικές μετρήσεις της πίεσης στο κάτω μέρος του ποδιού που πραγματοποιήθηκαν όταν προκλήθηκε πόνος κατά την άσκηση σε διάδρομο.

Η άσκηση προκάλεσε πόνο σημαντικά νωρίτερα στους ασθενείς με PAD παρά στους ασθενείς με CECS (διάμεσος χρόνος 4 έναντι 15 λεπτών). Η διακοπή της άσκησης μείωσε τον πόνο σχεδόν αμέσως σε όλους τους ασθενείς με PAD, αλλά ο χαμηλόβαθμος πόνος παρέμεινε κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης στους περισσότερους ασθενείς με CECS. Τα συμπτώματα ήταν αμφοτερόπλευρα σε περίπου τους μισούς ασθενείς και στις δύο ομάδες. Οι ασθενείς με CECS ήταν πιο πιθανό από τους ασθενείς με PAD να περιγράψουν σφίξιμο, μυϊκή αδυναμία και διαταραχή της αισθητικότητας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το CECS παραβλέπεται στους ηλικιωμένους, επειδή πολλοί κλινικοί γιατροί δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτή τη διάγνωση. Πρέπει να έχουμε κατά νου το CECS όταν οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι ασθενείς παρουσιάζουν διαλείπουσα χωλότητα που δεν εξηγείται από αγγειακά ή νευρογενή αιτία.

Βιβλιογραφία

de Bruijn JA et al. Chronic exertional compartment syndrome in the differential diagnosis of peripheral artery disease in older patients with exercise-induced lower limb pain. J Vasc Surg 2021 Jun; 73:2114.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr