Ποιά είναι η πορεία των ασθενών μετά την ανάρρωση από COVID-19;

Η διάγνωση νέων νοσημάτων είναι συχνή μετά την ανάρρωση από COVID-19, όπως έδειξε μια δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Όπως διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μερικοί ασθενείς έχουν παρατεταμένα συμπτώματα μετά την ανάρρωση από οξεία λοίμωξη COVID-19. Για να εκτιμηθεί πληρέστερα η μετα-COVID-19 πορεία των ασθενών, οι ερευνητές από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ (VA) συνέκριναν 73.000 άτομα που επέζησαν 30 ημέρες και περισσότερες μετά τη διάγνωση της COVID-19 και σχεδόν 5 εκατομμύρια μη νοσηλευθέντα άτομα χωρίς COVID-19. Η μέση παρακολούθηση ήταν 4 μήνες.

Σε αναλύσεις προσαρμοσμένες για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων των κοινωνιοδημογραφικών παραγόντων και της προηγούμενης χρήσης της υγειονομικής περίθαλψης στο σύστημα VA – ο κίνδυνος για νέες ασθένειες ήταν πολύ υψηλότερος μετά την COVID-19.

Αυτές οι νέες διαγνώσεις περιελάμβαναν υπέρταση, διαταραχές ύπνου και αφύπνισης και διαταραχές των λιπιδίων (όλες με αναλογίες κινδύνου στην περιοχή 10-15), δυσρυθμίες, διαβήτη, διαταραχές του οισοφάγου, αγχώδεις διαταραχές, αναιμία και στεφανιαία νόσο (αναλογία κινδύνου στο εύρος 4-8), καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια, γνωστικές διαταραχές και πνευμονική εμβολή (αναλογία κινδύνου σε εύρος 2-4). Αντίστοιχα, νέα συμπτώματα (π.χ. πόνος στο στήθος), εργαστηριακές διαταραχές (π.χ. αυξημένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) και συνταγές φαρμάκων (π.χ., βρογχοδιασταλτικά) ήταν πολύ πιο συχνές σε ασθενείς με COVID-19. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν επίσης υψηλότερος (HR 1,6, ≈8 επιπλέον θάνατοι ανά 1.000 άτομα). Αυτοί οι υπερβολικοί κίνδυνοι παρατηρήθηκαν ακόμη και σε μη νοσηλευθέντες ασθενείς με COVID-19, αν και ο κίνδυνος για επιπλοκές ήταν μεγαλύτερος σε εκείνους που νόσησαν από COVID-19 σοβαρότερα. Όταν οι ασθενείς μετά την οξεία COVID-19 συγκρίθηκαν με τους νοσηλευθέντες ασθενείς μετά από οξεία γρίπη, ο κίνδυνος επιπλοκών σε πολλαπλά συστήματα ήταν πολύ μεγαλύτερος με την COVID-19

Αν και αυτά τα ευρήματα πιθανώς επηρεάζονται από κάποιους υπολειμματικούς συγχυτικούς παράγοντες, η μεγάλη αναλογία κινδύνου που παρατηρήθηκε δε μπορεί να αγνοηθεί. Αυτή η τεράστια μελέτη υποδηλώνει έντονα ότι, ακόμη και μεταξύ εκείνων που επιβιώνουν από οξεία COVID-19, και ακόμη και μεταξύ των λιγότερο σοβαρά πασχόντων, το μετά την οξεία λοίμωξη φορτίο διαταραχών και ιατρικών δαπανών θα είναι σημαντικό.

Βιβλιογραφία

Al-Aly Z et al. High-dimensional characterization of post-acute sequelae of COVID-19. Nature 2021 Jun; 594:259.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr