Σημαντική προστασία έναντι της παραλλαγής του κορωνοϊού Delta από τα εμβόλια

Τα εμβόλια COVID-19 της Pfizer και της AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία άνω του 90% έναντι της νοσηλείας από την παραλλαγή του κορωνοϊού Delta, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Public Health England (PHE) που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Υπάρχει διάχυτη ανησυχία λόγω της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, η οποία σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας μεταξύ των μη εμβολιασμένων.

Το PHE είπε ότι το εμβόλιο Pfizer / Biontech COVID-19 ήταν 96% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας από την παραλλαγή Delta μετά από δύο δόσεις, ενώ το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca προσέφερε 92% προστασία έναντι της νοσηλείας από τη Delta.

Το PHE είπε ότι αυτά τα επίπεδα προστασίας ήταν συγκρίσιμα με αυτά έναντι της παραλλαγής Alpha, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, νοτιοανατολική Αγγλία.

Η ανάλυση προσθέτει στοιχεία ότι, αν και η παραλλαγή Delta μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της συμπτωματικής λοίμωξης, οι 2 δόσεις εμβολίου COVID-19 εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες.

Αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι νοσηλείας από την παραλλαγή Delta.

Τα ευρήματα του PHE ακολούθησαν μια σκωτσέζικη μελέτη που έδειξε ότι οι 2 δόσεις του εμβολίου COVID-19 μεταξύ των ατόμων που βρέθηκαν θετικά μείωσαν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 70%, αν και δεν υπήρχαν αρκετές εισαγωγές στο νοσοκομείο που να συγκρίνουν τα εμβόλια.

Το PHE είπε ότι ενώ αναμένονταν περαιτέρω μελέτες για τον καθορισμό του επιπέδου προστασίας έναντι της θνησιμότητας από την παραλλαγή Delta, τα επίπεδα προστασίας κατά του θανάτου φαίνεται ότι  είναι υψηλά.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr