Τιρζεπατίδη: ένα νέο ισχυρό αντιδιαβητικό φάρμακο

Αυτό το φάρμακο (δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον FDA στις ΗΠΑ) είναι ένας διπλός αγωνιστής υποδοχέων  GLP-1 και GIP.

Το γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο-1 (GLP-1) μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα με διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης της έκκρισης ινσουλίνης και της καταστολής της έκκρισης γλυκαγόνης κατά τη διάρκεια της υπεργλυκαιμίας. Το γλυκοζοεξαρτώμενο ινσουλινοτρόπο πολυπεπτίδιο (GIP) διεγείρει επίσης την απελευθέρωση ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της υπεργλυκαιμίας, αλλά επίσης διεγείρει την απελευθέρωση γλυκαγόνης κατά τη διάρκεια της υπογλυκαιμίας. Έτσι, ένας διπλός αγωνιστής τόσο των υποδοχέων GLP-1 όσο και των GIP θεωρητικά θα μπορούσε να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο ενώ ελαχιστοποιεί την υπογλυκαιμία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Η τιρζεπατίδη, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον FDA στις ΗΠΑ, είναι ένας διπλός αγωνιστής και των δύο υποδοχέων. Οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητά της σε δύο τυχαιοποιημένες μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία και αφορούσαν ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Στην πρώτη μελέτη, συγκρίθηκαν 3 δόσεις τιρζεπατίδης (χορηγείται υποδορίως μία φορά την εβδομάδα) με εικονικό φάρμακο σε 478 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έλαβαν άλλα φάρμακα για τον διαβήτη. Κατά τη διάρκεια 40 εβδομάδων θεραπείας, και οι 3 δόσεις μείωσαν τη μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) κατά περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες (από την αρχική τιμή του 7,9%) και μείωσαν το μέσο βάρος σώματος κατά 7 έως 9 kg (από το αρχικό των 86 kg). Ούτε το επίπεδο HbA1c ούτε το βάρος άλλαξαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Δεν εμφανίστηκε σοβαρή υπογλυκαιμία.

Στην άλλη μελέτη, συγκρίθηκαν 3 δόσεις τιρζεπατίδης με τον GLP-1 αγωνιστή σεμαγλουτίδη, που χορηγήθηκε υποδόρια εβδομαδιαίως, σε 1.900 ασθενείς που λάμβαναν μετφορμίνη με διαβήτη τύπου 2 (μέσος όρος HbA1c 8,3%, μέσο βάρος 94 kg). Στις 40 εβδομάδες, η μέση μείωση της HbA1c ήταν σημαντικά μεγαλύτερη με την τιρζεπατίδη (2,30% με την υψηλότερη δόση τιρζεπατίδης έναντι 1,86% με τη σεμαγλουτίδη). Η μέση μείωση του βάρους ήταν επίσης μεγαλύτερη με την τιρζεπίδη (11,2 kg με την υψηλότερη δόση έναντι 5,7 kg με τη σεμαγλουτίδη). Η σοβαρή υπογλυκαιμία ήταν σπάνια σε όλες τις ομάδες.

Η τιρζεπατίδη είναι η τελευταία έκδοση των αποκαλούμενων θεραπειών ινκρετίνης για τον διαβήτη τύπου 2. Ο κατασκευαστής αναμένει την υποβολή αίτησης για έγκριση από τον FDA αργότερα αυτό το έτος. Εάν εγκριθεί, το φάρμακο πιθανότατα θα είναι ακριβό. Το αν θα αναδειχθεί ως σημαντική και οικονομικά συμφέρουσα προσθήκη στις τρέχουσες επιλογές θεραπείας πρέπει να το δούμε.

Βιβλιογραφία

Rosenstock J et al. Efficacy and safety of a novel dual GIP and GLP-1 receptor agonist tirzepatide in patients with type 2 diabetes (SURPASS-1): A double-blind, randomised, phase 3 trial. Lancet 2021 Jun 25

Frías JP et al. Tirzepatide versus semaglutide once weekly in patients with type 2 diabetes. N Engl J Med 2021 Jun 25

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr