Ινομυαλγία: τα συμπτώματά της μεταδόθηκαν από άνθρωπο σε ποντικό

Η έγχυση ανοσοσφαιρίνης G από ασθενείς με ινομυαλγία προκάλεσε συμπτώματα παρόμοια της ινομυαλγίας σε ποντίκια.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι η ψυχολογική ενίσχυση των φυσιολογικών αισθήσεων. Ωστόσο, η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία σε επιβλαβή ερεθίσματα, μειωμένες καθημερινές κινήσεις, μειωμένη δύναμη στα χέρια και νευροπάθεια των μικρών νευρικών ινών, που είναι δύσκολο να αποδοθούν σε ψυχολογικά αίτια.

Μια διεθνής ομάδα έλαβε ανοσοσφαιρίνη G (IgG) από οκτώ ασθενείς με ινομυαλγία και από οκτώ υγιείς μάρτυρες. Κάθε δείγμα IgG χορηγήθηκε ενδοπεριτοναϊκά σε ποντίκι για 1 εβδομάδα. Τα ποντίκια που έλαβαν IgG από ασθενείς με ινομυαλγία εμφάνισαν μεγαλύτερη ευαισθησία τόσο στη μηχανική πίεση όσο και στο κρύο, μειωμένη κινητική δραστηριότητα, μειωμένη δύναμη πρόσφυσης στο μπροστινό πόδι, μειωμένες ενδοεπιδερμικές νευρικές ίνες και ευαισθητοποίηση των μικρών νευρικών ινών. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν φάνηκαν όταν τα ποντίκια έλαβαν ορό ξεπλυμένο από IgG από ασθενείς με ινομυαλγία ή IgG από υγιείς μάρτυρες. Ιστολογικές μελέτες αποκάλυψαν ότι η IgG από ασθενείς με ινομυαλγία είχε ενεργοποιήσει γλοιακά κύτταρα που περιβάλλουν τα γάγγλια των ραχιαίων ριζών. Ομαδοποιημένοι οροί από δύο επιπλέον ομάδες ασθενών με ινομυαλγία ξαναπροκάλεσαν τις ίδιες διαταραχές σε ποντίκια. Αυτές οι εκδηλώσεις εξασθένησαν όταν σταμάτησε η χορήγηση IgG στα ποντίκια.

Μερικοί γιατροί παραμένουν δύσπιστοι ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν υποκείμενη αντικειμενική παθολογία, ακόμη και όταν πληρούν τα επίσημα κριτήρια για τη διάγνωση. Αυτή η μελέτη δίνει νέα στοιχεία για την υποκείμενη παθολογία: Ανθρώπινα αυτοαντισώματα που δημιουργούν νευρολογικές διαταραχές σε ποντίκια παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στους ανθρώπους. Η περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου και αυτών των αυτοαντισωμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πιθανό στόχο θεραπείας.

Βιβλιογραφία

Goebel A et al. Passive transfer of fibromyalgia symptoms from patients to mice. J Clin Invest 2021 Jul 1; 131:e144201.

Tracey KJ. From human to mouse and back offers hope for patients with fibromyalgia. J Clin Invest 2021 Jul 1; 131:e150382.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr