Μεταγευματική υπεργλυκαιμία: για να την αποφύγετε να προτιμάτε τροφές ολικής αλέσεως

Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, τα λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα ολικής αλέσεως σχετίζονται με χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης.

Οι διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς με διαβήτη περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως. Ωστόσο, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως διαφέρουν ως προς τον βαθμό επεξεργασίας τους: Για παράδειγμα, το σιτάρι, το καστανό ρύζι και η βρώμη μπορούν να αλεσθούν σε οερισσότερο ή λιγότερο επεξεργασμένα. Για να εξετάσουν εάν αυτές οι διαφορές στην επεξεργασία μεταφράζονται σε διαφορές στη γλυκαιμία, οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή την τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη που περιελάμβανε 31 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2  με μέση ηλικία 63 και μέση γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) 7,5%.

Οι ασθενείς έλαβαν είτε λιγότερο επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. άθικτη βρώμη, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως με χοντροαλεσμένο αλεύρι και σπασμένους πυρήνες σιταριού) είτε με πιο επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. στιγμιαία βρώμη, ζυμαρικά με καστανό ρύζι και ψωμί φτιαγμένο με αλεσμένο αλεύρι) ως αντικτάσταση της συνηθισμένης λήψης δμητριακών. Μετά από 2 εβδομάδες στην τυχαιοποιημένη δίαιτα και μια περίοδο έκπλυσης 2 εβδομάδων, κάθε ασθενής πέρασε στις 2 εβδομάδες στην άλλη δίαιτα. Οι περισσότεροι ασθενείς έπαιρναν μόνο από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη ή από του στόματος φάρμακα συν ινσουλίνη.

Όλοι οι ασθενείς είχαν συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης και η μέση ενσωματωμένη μεταγευματική γλυκόζη υπολογίστηκε για τις 3 ώρες μετά από κάθε γεύμα. Αυτή η μέτρηση ήταν 9% χαμηλότερη μετά το πρωινό (P=0,007) και 6% χαμηλότερη για όλα τα γεύματα που αναλύθηκαν μαζί (P=0,022) κατά την περίοδο παρέμβασης με λιγότερο επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως σε σύγκριση με την περίοδο παρέμβασης με περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η πρόσληψη λιγότερο επεξεργασμένων δημητριακών ολικής αλέσεως έχει ευνοϊκή επίδραση στη μεταγευματική γλυκαιμία. Αυτά τα λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα είναι λιγότερο διαθέσιμα από τα πιο κατεργασμένα αντίστοιχά τους, αλλά αξίζει τον κόπο να προτείνονται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οι μη διαβητικοί ασθενείς που ακολουθούν δίαιτες περιορισμένων σε υδατάνθρακες μπορεί επίσης να ωφεληθούν απ’ αυτά τα ευρήματα.

Βιβλιογραφία

Åberg S et al. Whole-grain processing and glycemic control in type 2 diabetes: A randomized crossover trial. Diabetes Care 2020 Aug; 43:1717.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr