Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και μειώνει τη φλεγμονή: χρησιμοποιείστε την για να μειώσετε τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας

Οι ενήλικες με οστεοαρθρίτιδα που ασκούνταν καθημερινά μείωσαν τον πόνο τους, παρήγαγαν αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες και αύξησαν τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών τους, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Gut Microbes.

Η μελέτη αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι η άσκηση αυξάνει τις ουσίες τύπου κάνναβης του ίδιου του σώματος, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλές καταστάσεις.

Ο Vijay και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια μικρή μελέτη στην οποία 38 ασθενείς συμμετείχαν σε 15 λεπτά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης καθημερινά για 6 εβδομάδες. Η πρόοδός τους συγκρίθηκε με άλλους 40 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος που δεν έκαναν καθόλου άσκηση. Οι ασθενείς σε αυτές τις δύο ομάδες ήταν όλοι ηλικίας 45 ετών και κάτω. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου των συμμετεχόντων συλλέγοντας δείγματα αίματος και κοπράνων στην αρχή και κατά τη διάρκεια κάθε επίσκεψης.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης παρήγαγαν χαμηλότερα επίπεδα κυτοκινών και υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών από τους συμμετέχοντες που δεν ασκήθηκαν. Επιπλέον, το ένα τρίτο των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων που βίωσαν οι συμμετέχοντες ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των ενδοκανναβινοειδών που παρήγαγε το σώμα τους. Οι σχέσεις μεταξύ των ενδοκανναβινοειδών και της αφθονίας των βακτηρίων επικυρώθηκαν σε μια ανεξάρτητη ομάδα υγιών ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη υπογραμμίζουν ότι απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, μπορούν να ρυθμίσουν τα ενδοκανναβινοειδή. Αυτή είναι μια επίκαιρη ανακάλυψη, ειδικά επειδή υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση της κανναβιδιόλης και άλλων σχετικών συμπληρωμάτων για τη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει μια απλή αλλά αποτελεσματική πρακτική προσέγγιση που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του πόνου. Απλά αλλά αποτελεσματικά προγράμματα άσκησης μπορούν εύκολα να υιοθετηθούν στην κλινική πράξη χρησιμοποιώντας μια δομημένη προσέγγιση όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην τρέχουσα μελέτη. Είδαμε σημαντικά αποτελέσματα με μόλις 15 έως 20 λεπτά άσκησης καθημερινά. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Βιβλιογραφία

Vijay A, et al. Gut Microbes. 2021;doi: 10.1080/19490976.2021.1997559.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr