Η πανδημία αύξησε την αρτηριακή πίεση σε πολλούς ανθρώπους

Η αρτηριακή πίεση των μεσήλικων ατόμων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πιθανότατα λόγω του αυξημένου άγχους και της κατανάλωσης αλκοόλ, της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας, της κακής συμμόρφωσης στα φάρμακα, του κακού ύπνου και της δυσχέρειας της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με μια ερευνητική επιστολή στο Circulation.

Οι ερευνητές της κλινικής του Κλίβελαντ ανέλυσαν τα δεδομένα από περισσότερους από 460.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ σε ένα εθνικό πρόγραμμα ευεξίας εργαζομένων της Quest Diagnostics που υποβλήθηκαν σε έλεγχο αρτηριακής πίεσης κάθε χρόνο από το 2018 έως το 2020. Η μέση ηλικία ήταν τα 46 έτη και το 54% ήταν γυναίκες.

Από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, οι μηνιαίες μετρήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης (η “μεγάλη” πίεση), κατά μέσο όρο, αυξήθηκαν κατά 1,10 έως 2,50 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) και η διαστολική αρτηριακή πίεση (η “μικρή” πίεση ) αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 0,14 έως 0,53 mm Hg. Συγκριτικά, οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης δεν άλλαξαν από το 2018 έως το 2019.

Από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, το 26,8% των συμμετεχόντων επαναταξινομήθηκαν σε κατηγορία υψηλότερης αρτηριακής πίεσης, ενώ μόνο το 22% μετακινήθηκε σε χαμηλότερη κατηγορία.

Οι γυναίκες είχαν υψηλότερες αυξήσεις στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση από τους άνδρες, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερες αυξήσεις στις συστολικές μετρήσεις και οι νεότεροι συμμετέχοντες είδαν μεγαλύτερες αυξήσεις της διαστολικής πίεσης. Το εύρημα της μεγαλύτερης αύξησης της αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες, παρέχει περισσότερες ενδείξεις για το μεγάλο βάρος που πέφτει στις γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Οι αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να εκδηλωθούν ως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια

Οι ερευνητές απέκλεισαν το ενδεχόμενο αύξησης του βάρους ως πιθανή αιτία των αυξήσεων, επειδή τα κιλά των ανδρών μειώθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρέμειναν τα ίδια στις γυναίκες.

Οι λόγοι για τις αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης που σχετίζονται με την πανδημία είναι πιθανώς πολυπαραγοντικοί, και παρόλο που η αύξηση βάρους δεν ήταν ο λόγος, άλλοι πιθανοί λόγοι θα μπορούσαν να ήταν η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η λιγότερη σωματική δραστηριότητα, το συναισθηματικό στρες και χειρότερη ιατρική περίθαλψη (συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης τήρησης της αντιυπερτασικής θεραπείας).

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, μια κύρια αιτία καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη παρακολούθησης, θεραπείας και διαχείρισης των παραγόντων κινδύνου για χρόνιες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ασκηθείτε τακτικά, τρώτε μια υγιεινή διατροφή και παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη. Επισκεφθείτε τακτικά το γιατρό σας για να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς, καθώς οι συμμετέχοντες ήταν μέρος ενός προγράμματος ευεξίας των εργαζομένων. Οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις τάσεις της αρτηριακής πίεσης για να καθορίσουν εάν οι αυξήσεις οδηγούν σε μελλοντικές εκρήξεις καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών.

Δυστυχώς, αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που παρατηρείται σε ολόκληρη την υφήλιο – η πανδημία COVID-19 είχε και θα συνεχίσει να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και ιδιαίτερα σε σχέση με την αρρύθμιστη υπέρταση.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr