Ενδείξεις ότι τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα μειώνουν την έκπτωση της νοητικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης δείχνουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.

Αυτά τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε μια συνάντηση Clinical Trials on Alzheimer’s Disease (C-TAD) τον Νοέμβριο, προέρχονται από μια βοηθητική μελέτη, την COSMOS-Mind. Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη μελέτη, Cocoa Supplement Multivitamins Outcome Study (COSMOS), με περισσότερους από 21.000 συμμετέχοντες σε εθνικό επίπεδο, δοκιμάζοντας εκχύλισμα κακάο και πολυβιταμίνες για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Τα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη αναμένεται να δημοσιευθούν στις αρχές του 2022.

Η ιδέα ότι οι πολυβιταμίνες προσδίδουν όφελος στη γνωστική λειτουργία προέρχεται από στοιχεία ότι οι ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών σε Β12, φυλλικό οξύ, βιταμίνη D και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά έχουν συνδεθεί με επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση και άνοια σε μελέτες παρατήρησης. Όμως, υπάρχουν λίγες τυχαιοποιημένες μελέτες αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών οι οποίες έχουν δοκιμάσει κυρίως μεμονωμένα μικροθρεπτικά συστατικά και όχι ένα ολοκληρωμένο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα. Η προηγούμενη μεγάλης κλίμακας μελέτη ενός συμπληρώματος πολυβιταμινών ξεκίνησε τις γνωστικές δοκιμές 2-3 χρόνια μετά την παρέμβαση, επομένως δεν ήταν μια πλήρης μελέτη της υπόθεσης.

Η μελέτη COSMOS-Mind περιλαμβάνει 2.262 άνδρες και γυναίκες σε εθνικό επίπεδο, όλοι άνω των 65 ετών με μέση ηλικία τα 73. Υποβλήθηκαν σε επαναλαμβανόμενες γνωστικές αξιολογήσεις που ξεκινούσαν πριν από την τυχαιοποίηση, μια βασική αξιολόγηση και αξιολογήσεις στα έτη 1, 2 και 3. Η γνωστική αξιολόγηση ήταν μια καλά επικυρωμένη σειρά γνωστικών τεστ που γινόταν από τηλέφωνο και περιελάμβανε μια σύνθετη συνολική βαθμολογία, καθώς και αξιολόγηση της επεισοδιακής μνήμης, της εκτελεστικής λειτουργίας και άλλων τομέων.

Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των 3 ετών θεραπείας, οι συμμετέχοντες που τυχαιοποιήθηκαν σε πολυβιταμίνες τα πήγαν σημαντικά καλύτερα από εκείνους που τυχαιοποιήθηκαν σε εικονικό φάρμακο. Και οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι πολυβιταμίνες επιβράδυναν τη γνωστική γήρανση κατά 60% μέσα στα 3 χρόνια, μειώνοντας τη γνωστική γήρανση κατά 1,8 χρόνια. Η υποομάδα με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου κατά την έναρξη φάνηκε να έχει ιδιαίτερα ισχυρό όφελος από τις πολυβιταμίνες.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη μελέτη που υποδηλώνει την αποτελεσματικότητα των πολυβιταμινών στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης. Αυτή θα ήταν μια απλή, ασφαλής και προσιτή παρέμβαση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτά τα ευρήματα πρέπει να επαναληφθούν. Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, η συμπλήρωση πολυβιταμινών μπορεί να γίνει ένα σημαντικό μέσο για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Βιβλιογραφία

COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study

14th Conference Clinical Trials on Alzheimer’s Disease

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr