Μυοκαρδίτιδα μετά το εμβόλιο COVID-19 σε νέους κάτω των 21 ετών: μια σπάνια, ήπια και αντιμετωπίσιμη κατάσταση

Οι περισσότερες ύποπτες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που σχετίζοντται με το εμβόλιο σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες βελτιώθηκαν γρήγορα με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η μυοκαρδίτιδα είναι ένα σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, που επηρεάζει συχνότερα άνδρες κάτω των 30 ετών. Αν και η μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο φαίνεται να είναι σημαντικά λιγότερο συχνή από τη μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με το COVID-19, ο θόρυβος που προκλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης έχει τροφοδοτήσει τον δισταγμό για τα εμβόλια.

Οι Truong et al συνέλεξαν αναδρομικά δεδομένα για 139 εφήβους και νεαρούς ενήλικες που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα εντός 30 ημερών από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε 26 κέντρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά (διάμεση ηλικία 15,8 έτη, 90,6% άνδρες, 66,2% λευκοί, 20,9% ισπανόφωνοι).

Συνολικά, 136 από τις 139 περιπτώσεις εμφανίστηκαν μετά από mRNA εμβόλιο, με τις 131 να ακολουθούν το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.

Οι 128 περιπτώσεις εμφανίστηκαν μετά τη δεύτερη δόση.

Τα συμπτώματα ξεκίνησαν κατά μέσο όρο 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, με τον πόνο στο στήθος να είναι μόνιμη εκδήλωση της κατάστασης.

Οι περισσότεροι ασθενείς έλαβαν τη συνήθη θεραπεία της μυοκαρδίτιδας, δηλαδή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ). Άλλες επιλογές θεραπείας περιελάμβαναν την IVIG, τα γλυκοκορτικοειδή και την κολχικίνη.

Η διάμεση διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ήταν 2 ημέρες (εύρος 0–10 ημέρες). 26 ασθενείς χρειάστηκαν φροντίδα στη ΜΕΘ, 2 χρειάστηκαν ινοτροπική/αγγειοδραστική υποστήριξη και κανένας δεν χρειάστηκε ECMO ή πέθανε.

Όλοι είχαν αυξημένη τροπονίνη, 97 είχαν διαταραχές στο ΗΚΓ και 7 είχαν μη παρατεταμένη κοιλιακή ταχυκαρδία.

Κλάσμα εξώθησης <55% παρατηρήθηκε σε 26 ασθενείς, όλοι από τους οποίους παρουσίασαν φυσιολογικό κλάσμα εξώθησης στα μετέπειτα ηχοκαρδιογραφήματα παρακολούθησης.

Αυξημένη πρόσληψη του γαδολίνιου και οίδημα του μυοκαρδίου παρατηρήθηκαν στους περισσότερους από αυτούς που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς κατά μέσο όρο 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τους γονείς που φοβούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του COVID-19. Όχι μόνο είναι σπάνια η μυοκαρδίτιδα, αλλά όταν εμφανιστεί, μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί κλινικά.

Βιβλιογραφία

Truong DT et al. Clinically suspected myocarditis temporally related to COVID-19 vaccination in adolescents and young adults. Circulation 2021 Dec 6

Daniels CJ et al. Prevalence of clinical and subclinical myocarditis in competitive athletes with recent SARS-CoV-2 infection. JAMA Cardiol 2021 May 27

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr