Ένα ακόμη μόριο που παράγεται κατά την άσκηση προστατεύει τον εγκέφαλο

Η κλαστερίνη (Clusterin) εμποδίζει την ενεργοποίηση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή στα ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφάλου.

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση σχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Πρόσφατα, ένα μόριο που παράγεται από την άσκηση, η ιρισίνη, αποδείχθηκε ότι προστατεύει τον εγκέφαλο, εν μέρει περιορίζοντας τη νευροφλεγμονή. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν ένα άλλο μόριο που επίσης αποτρέπει τη νευροφλεγμονή και προστατεύει τη γνωστική λειτουργία.

Το πλάσμα που συλλέχθηκε από ποντίκια που ασκούνταν τακτικά εγχύθηκε σε νεαρά ποντίκια που δεν ήταν σε θέση να ασκούνται τακτικά. Αυτή η έγχυση ενεργοποίησε συγκεκριμένα γονίδια που ανέστειλαν τη νευροφλεγμονή, ειδικά γονίδια που ανέστειλαν τον καταρράκτη του συμπληρώματος – και ιδιαίτερα το γονίδιο για ένα μόριο που ονομάζεται κλαστερίνη. Το Clusterin συνδέθηκε με τα ενδοθηλιακά κύτταρα στον εγκέφαλο και εμπόδισε την ενεργοποίηση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Η θεραπεία με κλαστερίνη μείωσε την πειραματικά επαγόμενη νευροφλεγμονή τόσο σε φυσιολογικά στελέχη ποντικών όσο και σε μοντέλο ποντικού της νόσου Αλτσχάιμερ. Καμία από αυτές τις ευεργετικές αλλαγές δεν παρατηρήθηκε σε ποντίκια σύγκρισης στα οποία έγινε έγχυση φυσιολογικού ορού, ούτε σε ποντίκια στα οποία εγχύθηκε πλάσμα από ποντίκια που ασκούνταν στα οποία η κλαστερίνη είχε εξαντληθεί από αντισώματα.

Είκοσι άνδρες με αμνησιακή ήπια γνωστική εξασθένηση ξεκίνησαν στη συνέχεια ένα πρόγραμμα τακτικής σωματικής άσκησης για 6 μήνες. Μελέτες πριν και μετά έδειξαν μια αξιοσημείωτη αύξηση των επιπέδων της κλαστερίνης, δείχνοντας ότι τα αποτελέσματα των μελετών σε ποντίκια μπορεί να ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους η τακτική άσκηση προστατεύει τον εγκέφαλο αποκαλύπτονται σταδιακά. Ίσως αυτή η γνώση κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει τα γνωστικά οφέλη της άσκησης μέσω κάποιας νέας φαρμακευτικής θεραπείας.

Βιβλιογραφία

De Miguel Z et al. Exercise plasma boosts memory and dampens brain inflammation via clusterin. Nature 2021 Dec; 600:494

Islam MR et al. Exercise hormone irisin is a critical regulator of cognitive function. Nat Metab 2021 Aug; 3:1058.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr