Εάν έχετε αϋπνία έχετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη

Τα συχνά συμπτώματα αϋπνίας σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c), υπονοώντας ότι η διαταραχή του ύπνου μπορεί να διαδραματίσει αιτιολογικό ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), σύμφωνα με μια νέα πολυκεντρική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τις διαταραχές ύπνου με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τόσο οι μικρότερες όσο και οι μεγαλύτερες διάρκειες ύπνου έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο ΣΔ2, όπως και η αϋπνία, ο ημερήσιος ύπνος και ο χρονότυπος (προτίμηση το βράδυ) σε μελέτες παρατήρησης. Ωστόσο, μια αιτιώδης σχέση δεν ήταν σαφής λόγω υπολειπόμενης σύγχυσης (για παράδειγμα, από σωματική δραστηριότητα ή δίαιτα) και αντίστροφης αιτιότητας (όπως η νυκτουρία που σχετίζεται με τον διαβήτη ή ο νευροπαθητικός πόνος που παρεμβαίνει στον ύπνο).

Λεπτομέρειες της Μελέτης

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και την Κοινοπραξία Μετα-Αναλύσεων Γλυκόζης και Συναφών με την Ινσουλίνη Χαρακτηριστικά (MAGIC). για την αξιολόγηση των επιπτώσεων πέντε χαρακτηριστικών του ύπνου που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς (συμπτώματα αϋπνίας, διάρκεια ύπνου, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ύπνος και χρονότυπος) στην HbA1c. Τα συνολικά μεγέθη δείγματος ήταν 336.999 για τη Biobank, με μέση ηλικία 57 ετών και 54% γυναίκες, και 46.368 για MAGIC, μέση ηλικία 53 και 52% γυναίκες.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι συχνά είχαν δυσκολία να κοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι είχαν υψηλότερα επίπεδα HbA1c από εκείνους που είπαν ότι ποτέ, σπάνια ή μόνο μερικές φορές είχε τέτοιες δυσκολίες.

Δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για την επίδραση άλλων χαρακτηριστικών του ύπνου στην HbA1c. Μετά τον αποκλεισμό των συμμετεχόντων με διαβήτη και εκείνων με HbA1c 6,5% ή μεγαλύτερη, οι συσχετίσεις ήταν κάπως εξασθενημένες αλλά παρέμειναν σημαντικές.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα συχνά συμπτώματα αϋπνίας προκαλούν υψηλότερα επίπεδα HbA1c και, κατά συνέπεια, ότι η αϋπνία έχει αιτιώδη ρόλο στον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από τη σύνδεση είναι ασαφείς. Θα μπορούσε να ενέχεται η κατάθλιψη, το άγχος, οι διπολικές διαταραχές ή οι αλλαγές στη φυσιολογία του ύπνου. Οι γενετικές συσχετίσεις μεταξύ της αϋπνίας και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την κατάθλιψη ήταν ισχυρότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν με άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον ύπνο. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι αρκετές ορμόνες επηρεάζονται από τη διαταραχή του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της βραδινής κορτιζόλης, της αυξητικής ορμόνης τη νύχτα και της γκρελίνης. Υπάρχουν επίσης πιθανές επιδράσεις στη χρήση της γλυκόζης του εγκεφάλου, αλλοιώσεις στην ισορροπία του συμπαθητικού-πνεύμονα και προφλεγμονώδεις διεργασίες. Το εάν αυτοί οι υποτιθέμενοι μηχανισμοί είναι αιτιώδεις απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Η θεραπεία της αϋπνίας θα μπορούσε να αποτρέψει ή να αντιστρέψει τον διαβήτη

Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο τρόπος ζωής ή οι φαρμακολογικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση της αϋπνίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη.

Γνωρίζουμε από προηγούμενη έρευνα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ύπνου και του κινδύνου ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν έχει γίνει σαφές ποιο έρχεται πρώτο, ο κακός ύπνος ή τα υψηλότερα σάκχαρα στο αίμα, ή εάν παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες.

Αυτή η νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Diabetes UK, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατεύθυνση της σχέσης μεταξύ ύπνου και διαβήτη τύπου 2, υποδηλώνοντας ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα μπορούσε να παίξει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Γνωρίζοντας αυτό θα μπορούσε να ανοίξει νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της πάθησης.

Βιβλιογραφία

Junxi Liu, et al. Assessing the Causal Role of Sleep Traits on Glycated Hemoglobin: A Mendelian Randomization Study. Diabetes Care 2022;45(4):772–781.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr