Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν υγιεινό τρόπο διαβίωσης ζουν περισσότερο και εμφανίζουν άνοια λιγότερο συχνά

Τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση και να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια Alzheimer (AD). Ωστόσο, οι ίδιες πρακτικές μπορεί να παρατείνουν τη ζωή, εκθέτοντας περισσότερους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για AD σε προχωρημένες ηλικίες και οδηγώντας σε περισσότερα χρόνια ζωής με AD.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν περισσότερους από 10.000 κατοίκους (ηλικία, ≥65 ετών, περίπου 56% Μαύροι) στο Σικάγο μεταξύ 1993 και 2012 και διεξήγαγαν κλινικές νευρογνωστικές αξιολογήσεις σε ένα στρωματοποιημένο τυχαίο δείγμα κάθε 3 χρόνια για να ανιχνεύσουν τη συχνότητα και τον επιπολασμό της AD. Ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε στην αρχή για πέντε παράγοντες: διατροφή, γνωστικές δραστηριότητες, σωματική δραστηριότητα, κατάσταση καπνίσματος και κατανάλωση αλκοόλ.

Στην ηλικία των 65 ετών, οι γυναίκες με τέσσερις ή πέντε παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (24 χρόνια) από εκείνες με μηδέν ή έναν παράγοντα υγιεινού τρόπου ζωής (21 χρόνια). Για τους άνδρες το ανάλογο προσδόκιμο ζωής ήταν 23 και 17 χρόνια, αντίστοιχα. Επιπλέον, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες με τέσσερις ή πέντε παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής πέρασαν λιγότερο από την υπόλοιπη ζωή τους με AD. Στην ηλικία των 85, οι σχετικές διαφορές με βάση τον τρόπο ζωής ήταν ακόμη μεγαλύτερες τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι υγιεινοί τρόποι ζωής συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα χρόνια ζωής με AD τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Οι γυναίκες γενικά έζησαν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά περνούσαν περισσότερο χρόνο ζώντας με άνοια. Αν και αυτή η μελέτη παρατήρησης δεν αποδεικνύει ότι οι υγιεινοί τρόποι ζωής παρατείνουν τη ζωή ή προλαμβάνουν την άνοια, εύλογες αιτιολογικές οδοί συνδέουν ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές με το προσδόκιμο ζωής και τη γνωστική λειτουργία.

Βιβλιογραφία

Dhana K et al. Healthy lifestyle and life expectancy with and without Alzheimer’s dementia: Population based cohort study. BMJ 2022 Apr 13; 377:e068390

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr