7,5 εκατομμύρια παιδιά υπολογίζεται ότι έμειναν ορφανά λόγω της πανδημίας COVID-19

Υπολογίστηκε ότι 7,5 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως  έμειναν ορφανά αφού έχασαν έναν γονιό ή τον κύριο κηδεμόνα από τον COVID-19,  σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Pediatrics.

Επειδή οι ερευνητές γνώριζαν ότι οι θάνατοι από τον COVID-19 θα μπορούσαν να μην αναφέρονται, χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις γονιμότητας και υπολόγισαν τους αυξημένους θανάτους για να δώσουν μια πιο αξιόπιστη εικόνα του τι συνέβη με τον COVID-19.

Αν κοιτάξουμε τον μέσο όρο των αυξημέμνων θανάτων τα ίδια τελευταία 5 χρόνια, μπορούμε να γνωρίζουμε τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων σε κανονικές καταστάσεις που δεν θα υπήρχε COVID. Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν τους θανάτους από όλες τις αιτίες —όχι μόνο τον COVID— και υπολόγισαν τη διαφορά και αυτή η διαφορά ονομάζεται αυξημένοι θάνατοι. Και έτσι το χρησιμοποίησαν για να εκτιμήσουν τι πραγματικά συνέβη.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον ΠΟΥ, το Economist και το Institute for Health Metrics and Evaluation, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 10,5 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχασαν γονείς ή πρωτεύοντες ή/και δευτερεύοντες κηδεμόνες και περίπου 7,5 εκατομμύρια έμειναν ορφανά λόγω του COVID-19 έως την 1η Μαΐου 2022. .

Περίπου το 40% των απωλειών καταγράφηκε στη Νοτιοανατολική Ασία και περίπου το 24% στην Αφρική. Η Αμερική αποτελούσε το 14%, ενώ η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το 14,6%.

Ενώ επενδύονται δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID-19, λίγα γίνονται για τη φροντίδα των παιδιών που μένουν πίσω.

Υπάρχει ένα σχέδιο δράσηςμε τρεις άξονες, για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση του COVID με εμβολιασμούς και θεραπείες για την προστασία των μελών της οικογένειας. Αν ένας γονέας πεθάνει, θα βρεθούν θείοι, παππούδες και γιαγιάδες, για να φροντίσουν τα παιδιά και ίσως να τους δώσουν κάποια οικονομική υποστήριξη και μετά να τα προστατέψουν τα παιδιά τους από δυσμενή γεγονότα της παιδικής ηλικίας. Οι κυβερνήσεις αρχίζουν να ανταποκρίνονται, κάτι που είναι πολύ ωραίο. Απλώς χρειαζόμαστε περισσότερη προσπάθεια  από αυτά για να αντιμετωπίσουμε τα δεινά των παιδιών.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αρχίσουν να σκέφτονται πραγματικά αυτά τα παιδιά και αυτό θα πρέπει να είναι μια επένδυση στο μέλλον. Το μέγεθος του προβλήματος δεν μπορεί να επηρεάσει μόνο τα παιδιά στο παρόν ή μεσοπρόθεσμα, αλλά και το μέλλον των κοινωνιών μας.

Βιβλιογραφία

Hillis S, N’konzi JN, Msemburi W, et al. Orphanhood and Caregiver Loss Among Children Based on New Global Excess COVID-19 Death Estimates. JAMA Pediatr. Published online September 06, 2022.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr