Εξαιρετική μείωση βάρους με τη σεμαγλουτίδη και στους εφήβους

Οι έφηβοι με παχυσαρκία είχαν μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά 16,1% στις 68 εβδομάδες με υποδόρια σεμαγλουτίδη 2,4 mg μία φορά την εβδομάδα συν την παρέμβαση στον τρόπο ζωής, αποτελέσματα παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στους ενήλικες, σύμφωνα με τα κορυφαία αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο ObesityWeek 2022.

Στα ευρήματα από τη μελέτη STEP TEENS φάση 3α, έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών με παχυσαρκία ή υπέρβαροι και τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα πάθηση σχετιζόμενη με το βάρος κατανεμήθηκαν τυχαία 2:1 για να λάβουν σεμαγλουτίδη 2,4 mg (Wegovy, Novo Nordisk) ή εικονικό φάρμακο για 68 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, το 73% των εφήβων στην ομάδα της σεμαγλουτίδης είχε μείωση στο σωματικό βάρος κατά 5% ή μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 18% των εφήβων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η σεμαγλουτίδη 2,4 mg ήταν ανώτερη από το εικονικό φάρμακο όσον αφορά την ποσοστιαία μεταβολή του ΔΜΣ και το 5% των ατόμων που ανταποκρίθηκαν στο σωματικό βάρος την εβδομάδα 68. Βελτιώσεις παρατηρήθηκαν επίσης σε όλες τις άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με το βάρος, τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Η μελέτη έλαβε χώρα σε 37 τοποθεσίες σε πολλές χώρες από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2022. Οι ερευνητές ενέταξαν 201 εφήβους με ΔΜΣ στο 95ο εκατοστημόριο ή υψηλότερα σύμφωνα με διαγράμματα ανάπτυξης που σχετίζονται με το φύλο και την ηλικία ή με ΔΜΣ στο 85ο εκατοστημόριο ή υψηλότερα με τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα πάθηση που σχετίζεται με το βάρος (62% κορίτσια, μέση ηλικία 15,4 έτη, 79% λευκοί). Μόνο ένας συμμετέχων στη μελέτη πληρούσε το δεύτερο κριτήριο υπέρβαρου.

Οι έφηβοι εισήλθαν σε μια φάση 12 εβδομάδων παρέμβασης στον τρόπο ζωής μετά τον έλεγχο. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης εισαγωγής, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν εβδομαδιαία υποδόρια σεμαγλουτίδη 2,4 mg (n = 134) ή αντίστοιχο εικονικό φάρμακο (n = 67) για 68 εβδομάδες. Μετά την περίοδο θεραπείας υπήρχε μια παρακολούθηση 7 εβδομάδων κατά την οποία οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν σεμαγλουτίδη ή εικονικό φάρμακο. Και στις δύο ομάδες παρασχέθηκε θεραπεία τρόπου ζωής που συνίστατο σε διατροφική συμβουλευτική και σωματική δραστηριότητα για την απώλεια βάρους. Το πρωτεύον τελικό σημείο ήταν η αλλαγή του ΔΜΣ από την αρχική τιμή στις 68 εβδομάδες και το δευτερεύον τελικό σημείο ήταν η αναλογία των συμμετεχόντων με 5% ή μεγαλύτερη μείωση στο σωματικό βάρος. Οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη και στις 68 εβδομάδες. Το ερωτηματολόγιο Impact of Weight on Quality of Life – Kids πραγματοποιήθηκε για να αξιολογηθεί η ποιότητα ζωής. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο The New England Journal of Medicine.

Μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρατηρήθηκε με τη σεμαγλουτίδη

Από την έναρξη έως την εβδομάδα 68, η ομάδα της σεμαγλουτίδης είχε 16,1% μείωση του ΔΜΣ σε σύγκριση με 0,6% αύξηση του ΔΜΣ για την ομάδα εικονικού φαρμάκου (P < .001). Μετά την περίοδο παρακολούθησης των 7 εβδομάδων, η ομάδα της σεμαγλουτίδης είχε ακόμη 13,2% χαμηλότερο ΔΜΣ σε σύγκριση με την αρχική τιμή, ενώ η αύξηση ΔΜΣ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ανέβηκε στο 1,2%.

Την εβδομάδα 68, το 73% της ομάδας της σεμαγλουτίδης είχε 5% ή μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους από την έναρξη σε σύγκριση με το 18% της ομάδας εικονικού φαρμάκου (P < 0,001).

Η ομάδα της σεμαγλουτίδης είχε σημαντικά χαμηλότερη περιφέρεια μέσης, HbA1c για όσους δεν είχαν διαβήτη τύπου 2, ολική χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και τρανσαμινάσες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στις 68 εβδομάδες. Η αρτηριακή πίεση και η HDL χοληστερόλη ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων. Οι έφηβοι που έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν βελτιώσεις στη βαθμολογία ποιότητας ζωής την εβδομάδα 68 σε σύγκριση με την αρχική τιμή, με τη βελτίωση να οφείλεται σε καλύτερη βαθμολογία στον τομέα της φυσικής άνεσης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από το 79% των συμμετεχόντων που έλαβαν σεμαγλουτίδη και το 82% που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Γαστρεντερικές διαταραχές αναφέρθηκαν από το 62% της ομάδας της σεμαγλουτίδης και το 42% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ως επί το πλείστον ήπιες ή μέτριες σε βαρύτητα και μικρής διάρκειας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν κατά 11% στην ομάδα της σεμαγλουτίδης και 9% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Πέντε συμμετέχοντες στην ομάδα της σεμαγλουτίδης είχαν οξεία νόσο της χοληδόχου κύστης σε σύγκριση με κανέναν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η ασφάλεια και η ανοχή ήταν σύμφωνες με τα δεδομένα της φάσης 3 των ενηλίκων και τους αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 γενικά.

Η σεμαγλουτίδη μπορεί να ξεκινήσει τη «νέα εποχή» για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο της θεραπείας της παιδικής παχυσαρκίας. Τα ευρήματα από το STEP TEENS είναι συγκρίσιμα με αυτά που βρέθηκαν στο SCALE TEENS, μια μελέτη στην οποία οι έφηβοι με παχυσαρκία έλαβαν τυχαία 3,0 mg λιραγλουτίδης (Saxenda, Novo Nordisk) ή εικονικό φάρμακο. Στο SCALE TENS, η ομάδα που έλαβε λιραγλουδτίδη είχε εκτιμώμενη διαφορά θεραπείας στο ΔΜΣ 5,01% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, ενώ η εκτιμώμενη διαφορά θεραπείας στο STEP TENS μεταξύ των ομάδων σεμαγλουτίδης και εικονικού φαρμάκου ήταν 16,7%.

Το επίπεδο μείωσης του ΔΜΣ στην ομάδα της σεμαγλουτίδης ήταν κοντά σε αυτό που παρατηρήθηκε με τη βαριατρική χειρουργική. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής επίσης θα έχει μεγάλη σημασία για τις οικογένειες.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε πραγματικά στο κατώφλι μιας νέας εποχής όσον αφορά το πώς θα είμαστε τώρα σε θέση να αντιμετωπίζουμε πραγματικά αποτελεσματικά τους εφήβους και τους παιδιατρικούς ασθενείς με παχυσαρκία.

Βιβλιογραφία

Weghuber D, et al. Once-Weekly Semaglutide in Adolescents with Obesity. N Engl J Med. 2022;doi:10.1056/NEJMoa2208601.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr