Τα σταυρόλεξα μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με ήπια άνοια

Σε σύγκριση με άλλα γνωστικά παιχνίδια που βασίζονται στο Διαδίκτυο, τα σταυρόλεξα συσχετίστηκαν με ελαφρώς βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Τα σταυρόλεξα συχνά συνιστώνται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI). Σε αυτή τη μελέτη, Αμερικανοί ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση των σταυρόλεξων που βασίζονται σε υπολογιστή, σε σύγκριση με άλλους τύπους παιχνιδιών που βασίζονται στο Web, στη γνωστική λειτουργία.

Συνολικά 107 ενήλικες (μέση ηλικία 71 έτη) με MCI τυχαιοποιήθηκαν σε εντατική εκπαίδευση και δοκιμές με σταυρόλεξα μέσης δυσκολίας βασισμένα στο Web (που ισοδυναμούν με παζλ της Πέμπτης στους New York Times) ή σε άλλους τύπους παιχνιδιών που βασίζονται στο Web ( δηλ. εργασίες μνήμης και αντιστοίχισης, χωρικής αναγνώρισης και εργασίες ταχύτητας επεξεργασίας). Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν τέσσερις 30λεπτες συνεδρίες εβδομαδιαίως για 12 εβδομάδες ακολουθούμενες από περιοδικές αναμνηστικές συνεδρίες κατά τους επόμενους 18 μήνες.

Στους 18 μήνες, οι μέσες βαθμολογίες σε μια κλίμακα γνωστικής εξασθένησης 70 βαθμών βελτιώθηκαν κατά περίπου 1,4 μονάδες στην ομάδα του σταυρόλεξου και μειώθηκαν κατά περίπου 0,5 μονάδες στην ομάδα των άλλων παιχνιδιών – μια μικρή, ελάχιστα σημαντική διαφορά (P=0,04). Η ομάδα του σταυρόλεξου είχε επίσης σημαντικά μικρότερη μείωση στον όγκο του ιππόκαμπου και στο πάχος του φλοιού από την ομάδα των άλλων παιχνιδιών.

Αν και η μέση βελτίωση στη γνωστική λειτουργία στην ομάδα των σταυρόλεξων ήταν μικρή, ορισμένοι μεμονωμένοι συμμετέχοντες πιθανώς είχαν κλινικά σημαντικό όφελος. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι τα άλλα παιχνίδια που βασίζονται στο Web θα μπορούσαν να ήταν άγνωστα ή πιο δύσκολο να μαθευτούν από τα πιο γνωστά σταυρόλεξα. Οι συσχετίσεις με την ανατομία του εγκεφάλου είναι ενδιαφέρουσες αλλά απαιτούν περισσότερη μελέτη.

Βιβλιογραφία

Devanand DP et al. Computerized games versus crosswords training in mild cognitive impairment. NEJM Evid 2022 Oct 27

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr