Τα άτομα που συνηθίζουν το μεσημεριανό ύπνο και κοιμούνται λιγότερο το βράδυ έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ημερησίως και παίρνουν περισσότερους μεσημεριανούς υπνάκους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο, με μικρές διακυμάνσεις για τους άνδρες έναντι των γυναικών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μσημβρινή σιέστα είναι ένας διαδεδομένος τρόπος ζωής σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 39,3% των Κινέζων ενηλίκων ηλικίας 15 έως 69 ετών κάνουν σιέστα τακτικά ενώ το ποσοστό σιέστας ήταν το υψηλότερο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 έως 69 ετών. Η πολύ μεγάλη σιέστα μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του ύπνου τη νύχτα και να επηρεάσει τη συνολική διάρκεια ύπνου των ανθρώπων, υποδεικνύοντας ότι το ποσοστό της σιέστας στη συνολική διάρκεια ύπνου μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου. Το αν η αναλογία της διάρκειας σιέστας στη συνολική διάρκεια του ύπνου συσχετίστηκε με την εμφάνιση υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου παραμένει ακόμα ασαφές.

Η μελέτη

Ο Lin και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 7.604 μεσήλικες και ηλικιωμένους με δεδομένα ύπνου και χωρίς υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο στην έναρξη της μελέτης, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS), μια εθνικά αντιπροσωπευτική διαχρονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ηπειρωτική Κίνα μεταξύ Ιουνίου 2011 και Μαρτίου 2012. Η διάμεση παρακολούθηση ήταν 6,5 έτη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί έως και 3 χρόνια με ερωτηματολόγια, ενώ η παρακολούθηση διακόπηκε όταν παρατηρήθηκε ένα συμβάν έκβασης (υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσος). Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συσχετίσεις της σιέστας και της αναλογίας σιέστας με τη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical Cardiology.

Στο τέλος της παρακολούθησης, 2.075 συμμετέχοντες είχαν υπέρταση και 986 συμμετέχοντες είχαν καρδιαγγειακή νόσο (CVD).

Σε σύγκριση με διάρκεια ύπνου 6 έως 8 ωρών, η συνολική διάρκεια ύπνου μικρότερη από 6 ώρες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, με OR 1.168 (95% CI, 1.023-1.335). Μια αναλογία σιέστας τουλάχιστον 0,4 συσχετίστηκε παρόμοια με τον κίνδυνο υπέρτασης, με OR 1,712 (95% CI, 1,129-2,594).

Διαφορές με βάση το φύλο στον χρόνο ύπνου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Μεταξύ των ανδρών ηλικίας 60 ετών και άνω, μια αναλογία σιέστας τουλάχιστον 0,4 συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, ενώ μια συνολική διάρκεια ύπνου μικρότερη από 6 ώρες συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης σε άνδρες κάτω των 60 ετών.

Οι συμμετέχοντες με διάρκεια σιέστας μικρότερη από 30 λεπτά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν CVD (OR = 2.053; 95% CI, 1.323-3.185). Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 60 ετών και άνω, η διάρκεια ύπνου μικρότερη από 6 ώρες τη νύχτα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ μια διάρκεια σιέσταw μικρότερη από 30 λεπτά και διάρκεια ύπνου μικρότερη από 6 ώρες τη νύχτα συσχετίστηκε με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ γυναικών κάτω των 60 ετών.

Ένας μεγαλύτερος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης το βράδυ και στη συνέχεια να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μια υψηλή αναλογία σιέσταw υποδηλώνει μεγάλη διάρκεια σιέσταw και μικρότερη διάρκεια ύπνου τη νύχτα. Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη διάρκεια σιέστας μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία ή χαμηλή ποιότητα ύπνου τη νύχτα. Όλο και περισσότερες μελέτες έχουν πλέον δείξει ότι ο καλύτερος νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία των ανθρώπων.

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να παρέχουν μια αναφορά για τον μεσημεριανό μεσημεριανό ύπνο και τη συνολική διάρκεια ύπνου σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω και μπορεί να συνιστάται μεγαλύτερος ύπνος το βράδυ έναντι του μεσημεριανού ύπνου.

Τα ευρήματα είναι σε συμφωνία με παρόμοια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο Hypertension: οι ενήλικες που ανέφεραν ότι έπαιρναν συχνούς ημερήσιους υπνάκους είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για ιδιοπαθή υπέρταση και εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που δεν κοιμούνται ποτέ ή σπάνια, πιθανότατα λόγω κακού ύπνου τη νύχτα.

Βιβλιογραφία

Lin L, et al. Associations of siesta and total sleep duration with hypertension or cardiovascular diseases in middle-aged and older adults. Clin Cardiol. 2022;doi:10.1002/clc.23954.

Yang M, et al. Association of Nap Frequency With Hypertension or Ischemic Stroke Supported by Prospective Cohort Data and Mendelian Randomization in Predominantly Middle-Aged European Subjects. Hypertension. 2022;doi:10.1161/HYPERTENSIONAHA.122.19120.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr