Οι νέες οδηγίες του 2023 για το σακχαρώδη διαβήτη από το American Diabetes Association

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) άλλαξε τις συστάσεις της για τα όρια υπέρτασης, τη χρήση στατινών και τη θεραπεία ασθενών με διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο, μεταξύ των άλλων θεμάτων στις νεότερες οδηγίες.

Οι νεότερες οδηγίες, που δημοσιεύθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνουν αρκετές αλλαγές.

Υπέρταση

Μεταξύ αυτών, ο ορισμός της υπέρτασης αναθεωρήθηκε για να ταιριάζει με αυτόν του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η υπέρταση ορίζεται πλέον ως συστολική αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη ή ίση με 130 mm Hg ή διαστολική αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη ή ίση με 80 mm Hg, με βάση τον μέσο όρο τουλάχιστον δύο μετρήσεων που λαμβάνονται σε ξεχωριστές επισκέψεις.

Λιπίδια

Έγιναν αρκετές αλλαγές στις συστάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των λιπιδίων. Οι οδηγίες συνιστούν πλέον θεραπεία με στατίνες υψηλής έντασης σε ασθενείς με διαβήτη ηλικίας 40 έως 75 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, με το στόχο να είναι πλέον η μείωση της LDL χοληστερόλης κατά τουλάχιστον 50% σε επίπεδα μικρότερα από 70 mg/dL. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης θεραπείας με εζετιμίμπη ή έναν αναστολέα PCSK9 σε αυτούς τους ασθενείς.

Εκείνοι με διαβήτη και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να έχουν στόχο LDL μικρότερο από 55 mg/dL και να λαμβάνουν εζετιμίμπη ή αναστολέα PCSK9 εάν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Τα πρότυπα προσφέρουν πρόσφατα συστάσεις σχετικά με τη χρήση στατινών σε ασθενείς με διαβήτη ηλικίας άνω των 75 ετών: Εάν βρίσκονται επί του παρόντος σε θεραπεία με στατίνες, θα πρέπει να συνεχιστεί, και εάν δεν είναι, μπορεί να είναι λογικό να ξεκινήσει η μέτριας έντασης θεραπεία στατίνης.

Χρόνια νεφρική νόσος

Τα πρότυπα περιλαμβάνουν επίσης αλλαγές στις συστάσεις θεραπείας για ασθενείς με διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο. Οι ανταγωνιστές των υποδοχέων των αλατοκορτικοειδών συνιστώνται πλέον ταυτόχρονα με τα άλλα καρδιαγγειακά και νεφρικά φάρμακα και όχι ως εναλλακτική λύση όταν άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές. Οι νέες οδηγίες λένε επίσης τώρα ότι ένας αναστολέας συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης-2 (SGLT-2) θα μπορούσε να ξεκινήσει σε ασθενείς με εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης 20 mL/min/1,73 m2 ή μεγαλύτερο και επίπεδο λευκωματίνης ούρων 200 mg/g κρεατινίνης ή παραπάνω, αν και μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικοί και σε ασθενείς με λευκωματίνη στο εύρος από το φυσιολογικό έως αυτό το όριο.

Άλλες αλλαγές

Άλλες αναθεωρήσεις αφορούν τους στόχους απώλειας βάρους, τη χρήση της τεχνολογίας του διαβήτη, τη νευροπάθεια, τους ηλικιωμένους ασθενείς, την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, τον ύπνο και τη δραστηριότητα και κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας. Οι πλήρεις οδηγίες περίθαλψης δημοσιεύθηκαν ως συμπλήρωμα στο Diabetes Care και περιλαμβάνουν μια περίληψη των αναθεωρήσεων.

Βιβλιογραφία

Standards of Care in Diabetes—2023

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr