Οι υγιεινές φυτικές τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

fresh vegetables

Η διατροφή που είναι πλούσια σε υγιεινές φυτικές τροφές και πτωχήσε ανθυγιεινές φυτικές τροφές συσχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine.

Παρόλο που ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν βελτιωθεί, οι νέες προληπτικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου παραμένουν σε προτεραιότητα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC), επίσης γνωστός ως καρκίνος του εντέρου, καρκίνος του παχέος εντέρου ή καρκίνος του ορθού, είναι η ανάπτυξη καρκίνου από το κόλον ή το ορθό (τμήματα του παχέος εντέρου). Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίμα στα κόπρανα, αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου, απώλεια βάρους και κόπωση. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου οφείλονται σε παράγοντες μεγάλης ηλικίας και τρόπου ζωής, με μικρό μόνο αριθμό περιπτώσεων να οφείλονται σε υποκείμενες γενετικές διαταραχές. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη διατροφή, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Οι διατροφικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, το επεξεργασμένο κρέας και το αλκοόλ. Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η οποία περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Μερικές από τις κληρονομικές γενετικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν την οικογενή αδενωματώδη πολύποδα και τον κληρονομικό μη πολυποδιακό καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, αυτές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων. Ξεκινά συνήθως ως καλοήθης όγκος, συχνά με τη μορφή ενός πολύποδα, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου γίνεται καρκινικός.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να διαγνωστεί με τη λήψη βιοψίας του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια σιγμοειδοσκόπησης ή κολονοσκόπησης. Στη συνέχεια ακολουθεί ιατρική απεικόνιση για να διαπιστωθεί εάν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι αποτελεσματικός για την πρόληψη και τη μείωση των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος, με μία από τις διάφορες μεθόδους, συνιστάται ξεκινώντας από την ηλικία των 45 έως τα 75. Συνιστάτο μέχρι πρόσφατα από την ηλικία των 50 ετών, αλλά άλλαξε σε 45 λόγω της αυξανόμενης ποσότητας καρκίνων του παχέος εντέρου. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, μικροί πολύποδες μπορεί να αφαιρεθούν εάν εντοπιστούν. Εάν βρεθεί ένας μεγάλος πολύποδας ή όγκος, μπορεί να γίνει βιοψία για να ελεγχθεί εάν είναι καρκινικός.

Η μελέτη

Τρεις δείκτες διατροφής με βάση τα φυτά αναπτύχθηκαν πρόσφατα για την αξιολόγηση της ποιότητας της πρόσληψης τροφής:

  1. δείκτης συνολικής φυτικής διατροφής (PDI),
  2. δείκτης υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά (hPDI) και
  3. δείκτης ανθυγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά (uPDI).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το PDI και το hPDI μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2 και σχετικές παθήσεις, ενώ το uPDI αυξάνει τον κίνδυνο για αυτά τα νοσήματα. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν αυτοί οι δείκτες σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά σε διαφορετικούς φυλετικά και εθνοτικά πληθυσμούς.

Για να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC) με τους δείκτες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Multiethnic Cohort, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 215.000 συμμετέχοντες που εγγράφηκαν μεταξύ 1993 και 1996.

Η ανάλυσή τους έγινε σε 79.952 άνδρες και 93.475 γυναίκες ηλικίας 45 έως 75 ετών που δεν είχαν πληροφορίες για το CRC ή το μητρώο όγκων πριν από την έναρξη ή μια απίθανη δίαιτα. Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες ανήκαν επίσης σε μία από τις πέντε φυλετικές και εθνοτικές ομάδες: Αφροαμερικανοί, λευκοί, ιθαγενείς της Χαβάης, Ιαπωνικά Αμερικανοί και Λατίνοι.

Η δίαιτα αξιολογήθηκε στην αρχή με ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής που περιείχε περισσότερα από 180 τρόφιμα. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν τόσο τη συχνότητα κατανάλωσης φαγητού όσο και το μέγεθος της μερίδας κατανάλωσης φαγητού τον τελευταίο χρόνο. Οι έρευνες παρακολούθησης συνεχίστηκαν μέχρι τη διάγνωση του ασθενούς, τον θάνατο ή το κλείσιμο της μελέτης στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα ερωτηματολογίου, ο Kim και οι συνεργάτες του υπολόγισαν τους τρεις δείκτες με βάση 16 ομάδες τροφίμων, οι οποίες ταξινομήθηκαν ως υγιεινές φυτικές τροφές, λιγότερο υγιεινές φυτικές τροφές και ζωικές τροφές. Τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φυτικά έλαια και οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονταν στις υγιεινές φυτικές τροφές, ενώ οι λιγότερο υγιεινές φυτικές τροφές περιελάμβαναν επεξεργασμένα δημητριακά, φρούτα, χυμούς και πατάτες.

Κατά τη διάρκεια της μέσης διάρκειας παρακολούθησης των 19,2 ετών, οι ερευνητές εντόπισαν 4.976 περιπτώσεις CRC εντός του επιλέξιμου πληθυσμού της μελέτης. Σε μια πολυμεταβλητή προσαρμοσμένη ανάλυση, ο κίνδυνος για CRC ήταν μικρότερος μεταξύ των ανδρών με τους υψηλότερους δείκτες PDI και hPDI έναντι αυτών με τους χαμηλότερους δείκτες:

0,77 (95% CI, 0,67-0,88) για PDI; και
0,8 (95% CI, 0,7-0,91) για hPDI.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου CRC στους άνδρες και της uPDI.

Μια ισχυρότερη αντίστροφη συσχέτιση με PDI παρατηρήθηκε σε Ιαπωνοαμερικανούς, λευκούς και ιθαγενείς άνδρες της Χαβάης σε σύγκριση με τους Λατινοαμερικανούς και Αφροαμερικανούς άνδρες (P = 0,01), καθώς και για όγκους του αριστερού και του ορθού από τους δεξιούς όγκους (P = 0,005).

Ενώ κανένας από τους δείκτες δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες, βρέθηκε αντίστροφη συσχέτιση του hPDI σε γυναίκες που είχαν καπνίσει κάποτε (HR=0,8, 95% CI, 0,65-0,98) σε σύγκριση με εκείνες που δεν κάπνισαν ποτέ.

Κατά την εξέταση μεμονωμένων συστατικών τροφίμων, ο Kim και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι συσχετίστηκαν υψηλότερες προσλήψεις δημητριακών ολικής αλέσεως (HR ανά SD=0,95; 95% CI, 0,91-0,995) και οσπρίων (HR ανά SD=0,91, 95% CI: 0,87-0,96) με χαμηλότερο κίνδυνο CRC.

Περαιτέρω μειώσεις κινδύνου CRC αναφέρθηκαν επίσης σε αναλύσεις υποομάδων:

9% (HR=0,91; 95% CI, 0,84-0,995) όταν τα δημητριακά ολικής αλέσεως αντικατέστησαν τα πρόσθετα σάκχαρα.
8% (HR=0,92; 95% CI, 0,84-1) όταν τα φρούτα αντικατέστησαν τα πρόσθετα σάκχαρα.
8% (HR=0,93; 95% CI, 0,85-1,01) όταν τα λαχανικά αντικατέστησαν τα πρόσθετα σάκχαρα. και
12% (HR=0,88; 95% CI, 0,8-0,96) όταν τα όσπρια αντικατέστησαν τα πρόσθετα σάκχαρα.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι υγιεινές φυτικές δίαιτες είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερους κινδύνους CRC, ένας από τους οποίους είναι ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, πολυφαινόλες ή καροτενοειδή με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά.

Υποτίθεται επίσης ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου από υγιεινές φυτικές τροφές.

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη συσχέτισης μεταξύ των γυναικών και των δεικτών θα μπορούσε να αποδοθεί στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ των φύλων, επειδή οι γυναίκες γενικά καταναλώνουν περισσότερα φυτικά τρόφιμα και λιγότερα ζωικά τρόφιμα σε σύγκριση με τους άνδρες.

Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ότι η βελτίωση της ποιότητας των φυτικών τροφίμων και η μείωση της κατανάλωσης ζωικών τροφών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βιβλιογραφία

Kim, J., Boushey, C.J., Wilkens, L.R. et al. Plant-based dietary patterns defined by a priori indices and colorectal cancer risk by sex and race/ethnicity: the Multiethnic Cohort Study. BMC Med 20, 430 (2022).

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr