Η από του στόματος σεμαγλουτίδη είναι πλέον θεραπεία πρώτης γραμμής για το διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τον FDA

Ο FDA ενέκρινε σε έναν από του στόματος αγωνιστή υποδοχέα GLP-1 να χρησιμοποιείται ως φάρμακο πρώτης γραμμής για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Η ενημέρωση της ετικέτας για τη σεμαγλουτίδη από το στόμα (Rybelsus, Novo Nordisk) καταργεί έναν προηγούμενο περιορισμό που ανέφερε ότι το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αρχική θεραπεία για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η ενημέρωση ισχύει για τα δισκία των 7 mg και 14 mg.

Είναι το πρώτο φάρμακο που παίρνει έγκριση ως θεραπεία πρώτης γραμμής για το διαβήτη τύπου 2 μετά τη μετφορμίνη.

Η άρση του περιορισμού χρήσης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 και παρέχει την επιλογή για το Rybelsus να λαμβάνεται νωρίτερα. Λαμβάνοντας πρώτα το Rybelsus, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, σε συνδυασμό με τις ομάδες φροντίδας τους, είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο νωρίς στο ταξίδι θεραπείας του διαβήτη.

Ο FDA ενέκρινε τη σεμαγλουτίδη από το στόμα ως τον πρώτο μη ενέσιμο αγωνιστή υποδοχέα GLP-1 για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 το 2019. Η έγκριση ήρθε μετά από ευρήματα από μια σειρά μελετών που αποκάλυψαν ότι το φάρμακο παρείχε ανώτερες μειώσεις της γλυκοζυλιωμένςη αιμοσφαιρίνης HbA1c σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, έναςαπό του στόματος αναστολέα SGLT2 και ένα από του στόματος αναστολέα DPP-IV. Το φάρμακο αποτελείται από ένα μείγμα σεμαγλουτίδης και έναν ενισχυτή της απορρόφησης, το Ν-(8-[2-υδροξυβενζοϋλ]αμινο)καπρυλικό νάτριο, το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση της σεμαγλουτίδης στο στομάχι.

Στις ΗΠΑ, σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχει συνταγογραφηθεί αυτό το φάρμακο ως μέρος της θεραπευτικής τους αγωγής για τον διαβήτη τύπου 2 για να βοηθήσει στη μείωση της HbA1c τους. Το Rybelsus αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος από του στόματος αγωνιστής GLP-1 και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη.

Το φάρμακο αυτό δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα ως χάπι, αλλά ως ενέσιμη μορφή κάθε εβδομάδα με την ονομασία Ozempic.

Πηγή

Novo Nordisk announces FDA approval of label update for Rybelsus® (semaglutide) allowing use as a first-line option for adults with type 2 diabetes

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr