Βρέθηκε η αιτία ναυτίας και εμέτων στην κύηση

Μια ορμόνη που παράγεται σε μεγάλο βαθμό από τον πλακούντα και το έμβρυο πιθανότατα συμβάλλει στα συμπτώματα αυτά της μητέρας.

Η ναυτία και ο έμετος της εγκυμοσύνης (NVP) εμφανίζονται στις περισσότερες γυναίκες σε κάποιο βαθμό. Έως και 3% των γυναικών αναπτύσσουν σοβαρή NVP, γνωστή ως βαριά υπερέμεση (HG). Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια ορμόνη που ονομάζεται αυξητικός παράγοντας διαφοροποίησης 15 (GDF15) μπορεί να παίζει ρόλο στην NVP.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γονιδιωματικών μελετών σε έγκυες και μη έγκυες και μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές έδειξαν ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ορμόνης παράγεται από τον πλακούντα και το έμβρυο. Επιβεβαίωσαν επίσης προηγούμενες αναφορές ότι τα επίπεδα του GDF15 είναι υψηλότερα σε γυναίκες με NVP και HG σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς NVP και ότι ένα κέντρο στο εγκεφαλικό στέλεχος που προκαλεί ναυτία και έμετο έχει έναν ειδικό υποδοχέα για τον GDF15.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα GDF15 πριν από την εγκυμοσύνη – φαινομενικά παράδοξα – είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν NVP ή HG κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μελέτες σε ποντίκια βοήθησαν να εξηγηθεί το παράδοξο: Τα ποντίκια απευαισθητοποιήθηκαν στο GDF15 μετά τη λήψη δόσεων bolus. Έτσι, τα υψηλά επίπεδα GDF15 πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να απευαισθητοποιήσουν τον υποδοχέα του εγκεφαλικού στελέχους, καθιστώντας τα αυξανόμενα επίπεδα της ορμόνης που εμφανίζονται φυσικά στην εγκυμοσύνη λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ναυτία.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία μιας συγκεκριμένης ορμόνης, της GDF15, στην πρόκληση NVP και HG. Υποδηλώνει επίσης ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη ή τη θεραπεία της NVP και της HG.

Βιβλιογραφία

Fejzo M et al. GDF15 linked to maternal risk of nausea and vomiting during pregnancy. Nature 2024 Jan; 625:760.

Hughes AE and Freathy RM. Nausea and vomiting in pregnancy linked to hormone from fetus. Nature 2024 Jan; 625:670.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr