Πολλοί ασθενείς διατηρούν την απώλεια βάρους ακόμη και ένα χρόνο μετά τη διακοπή των GLP-1 αναλόγων σεμαγλουτίδη και λιραγλουτίδη

Πάνω από τους μισούς ασθενείς που σταμάτησαν να παίρνουν λιραγλουτίδη ή σεμαγλουτίδη κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους για ένα χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Epic Research.

Αυτό που ξεχώρισε περισσότερο ήταν ότι η πλειονότητα των ασθενών, τόσο σε σεμαγλουτίδη όσο και σε λιραγλουτίδη, μπόρεσαν να διατηρήσουν το βάρος τους ή ακόμα και να συνεχίσουν να χάνουν βάρος μετά τη διακοπή του φαρμάκου. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν μόνιμη επίδραση στη διαχείριση του βάρους, ακόμη και μετά τη διακοπή τους.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με εκείνα μιας προηγούμενης κλινικής μελέτης που έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ασθενών που έλαβαν σεμαγλουτίδη 2,4 mg μία φορά την εβδομάδα (Wegovy, Novo Nordisk) ανέκτησαν το βάρος τους 1 χρόνο μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Στην πιο πρόσφατη ανάλυση, ο Bartelt και οι συνεργάτες του μελέτησαν 17.733 ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκε λιραγλουτίδη (Saxenda, Novo Nordisk) και 20.274 ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκε σεμαγλουτίδη, όλοι εκ των οποίων έχασαν τουλάχιστον 5 κιλά ενώ έπαιρναν τα φάρμακα.

Διαπίστωσαν ότι το 18,7% των χρηστών λιραγλουτίδης και το 17,7% των χρηστών σεμαγλουτίδης ανέκτησαν όλο το βάρος που είχαν χάσει ή περισσότερο μετά από 1 χρόνο διακοπής.

Ωστόσο, το 56,2% των ασθενών που έλαβαν σεμαγλουτίδη και το 55,7% των ασθενών που έλαβαν λιραγλουτίδη παρέμειναν περίπου στο ίδιο βάρος που είχαν κατά τη διάρκεια της διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμη και συνέχισαν να χάνουν επιπλέον βάρος.

Οι λόγοι για τη διακοπή των αγωνιστών GLP-1 μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών.

Μερικοί μπορεί να διακόψουν λόγω παρενεργειών, ενώ άλλοι μπορεί να σταματήσουν λόγω του κόστους του φαρμάκου ή της αίσθησης έλλειψης αποτελεσματικότητας. Είναι επίσης πιθανό ορισμένοι ασθενείς να έχουν πετύχει τους στόχους απώλειας βάρους και να αισθάνονται ότι δεν χρειάζονται πλέον τη φαρμακευτική αγωγή.

Οι γιατροί πρέπει να συζητήσουν με τους ασθενείς τους την πιθανότητα ανάκτησης βάρους μετά τη διακοπή και να επαναλάβουν τη σημασία της ενσωμάτωσης άλλων στρατηγικών διαχείρισης βάρους, όπως η δίαιτα και η άσκηση.

Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην κατανόηση των λόγων για την ανάκτηση βάρους μετά τη διακοπή αυτών των φαρμάκων και να διερευνήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν αυτά τα φάρμακα στη διαχείριση βάρους, όπως και άλλες παρενέργειες.

Βιβλιογραφία

Wilding J, et al. Weight regain and cardiometabolic effects after withdrawal of semaglutide: The STEP 1 trial extension. Diabetes Obes Metab. 2022;doi:10.1111/dom.14725.

Kersten Bartelt, RN et al. Many Patients Maintain Weight Loss a Year After Stopping Semaglutide and Liraglutide. Epic Research.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr