Ποιό GLP-1 ανάλογο είναι πιο αποτελεσματικό στη ρύθμιση της γλυκόζης και στη μείωση του βάρους;

Σε μια μετανάλυση, η τιρζεπατίδη κατέλαβε την πρώτη θέση και η σεμαγλουτίδη ήταν δεύτερη, και για τις δύο ενδείξεις μεταξύ των εγκεκριμένων από το FDA φαρμάκων.

Έξι αγωνιστές υποδοχέα γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1) είναι εγκεκριμένοι από τον FDA για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Τρία από αυτά έχουν επίσης εγκριθεί για άτομα με παχυσαρκία ή υπέρβαρα. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν συγκρίνει μεταξύ τους τα διάφορα GLP-1 ανάλογα. Τώρα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δικτυακή μετανάλυση 76 τυχαιοποιημένων μελετών GLP-1 αναλόγων σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο ή μεταξύ τους. Συμπεριλήφθηκαν 39.000 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Η τιρζεπατίδη, ένας συνδυασμένος αγωνιστής GLP-1 και γλυκοζοεξαρτώμενου ινσουλινοτρόπου πολυπεπτιδίου (GIP), ήταν το πιο αποτελεσματικό εγκεκριμένο φάρμακο και για τις δύο ενδείξεις, με μέσες διαφορές −2,1% στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), −56 mg/dL στη γλυκόζη αίματος νηστείας και -8,5 kg σωματικού βάρους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η σεμαγλουτίδη ήταν η δεύτερη πιο αποτελεσματική και για τις δύο ενδείξεις, με μέσες διαφορές −1,4% στην HbA1c, −36 mg/dL στη γλυκόζη αίματος νηστείας και −3,1 kg σε σωματικό βάρος.

Το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την απώλεια βάρους συνολικά ήταν ένας ερευνητικός συνδυασμός σεμαγλουτίδης και αναλόγου αμυλίνης cagrilintide, που απέδωσε κατά μέσο όρο 14,0 kg χαμηλότερο σωματικό βάρος από το εικονικό φάρμακο.

Τα περισσότερα διαθέσιμα φάρμακα είχαν παρόμοια προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών, με τις γαστρεντερικές ανεπιθύμητες επιδράσεις να κυριαρχούν.

Η τιρζεπατίδη είναι ο πιο αποτελεσματικός επί του παρόντος διαθέσιμος αγωνιστής GLP-1 τόσο για τον γλυκαιμικό έλεγχο όσο και για την απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια είναι ακόμα αναπάντητα ερωτήματα. Τα μελλοντικά φάρμακα αυτής της κατηγορίας ενδέχεται να αξιοποιήσουν πρόσθετους μηχανισμούς δράσης για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Βιβλιογραφία

Yao H et al. Comparative effectiveness of GLP-1 receptor agonists on glycaemic control, body weight, and lipid profile for type 2 diabetes: Systematic review and network meta-analysis. BMJ 2024 Jan 29; 384:e076410.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr