Κινδυνεύω από τον κορωνοϊό παρότι έχω εμβολιαστεί; (breakthrough cases)

Καθώς η παραλλαγή δέλτα αυξάνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι αναφορές λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ανθρώπους (breakthrough cases) γίνονται όλο και πιο συχνές.

Η εξαιρετικά μεταδοτική αυτή παραλλαγή, σε συνδυασμό με την καθυστερημένη εκστρατεία εμβολιασμού και την απουσία προληπτικών μέτρων, τροφοδοτεί την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε όλες τις χώρες. Αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 83% των λοιμώξεων που έχουν διαγνωστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως όσο ανησυχητική και αν είναι η τάση, οι λοιμώξεις που συμβαίνουν σε εμβολιασμένα άτομα (breakthrough cases) εξακολουθούν να είναι σχετικά ασυνήθιστες, όπως και αυτές που προκαλούν σοβαρή νόσηση, νοσηλεία ή θάνατο. Περισσότερο από το 97% των ατόμων που νοσηλεύονται για Covid-19 είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το μήνυμα εξακολουθεί να ισχύει: εάν εμβολιάζεσαι, είσαι προστατευμένος. Είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να παρουσιάσετε σοβαρή λοίμωξη, νοσηλεία ή θάνατο. Οι αναφορές για λοιμώξεις σε εμβολιασμένους δεν υπονοούν ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ένα ανεπιτυχές εμβόλιο. Η επιτυχία του εμβολίου βασίζεται στην πρόληψη της λοίμωξης.

Οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να υποστούν και εκείνοι λοιμώξεις, που όμως είναι υπερβολικά ασυμπτωματικές ή ήπιες. Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς εμβολιασμένους, οι οποίοι υποθέτουν ότι είναι εντελώς προστατευμένοι από τον ιό. Και οι λοιμώξεις σε εμβολιασμένους αυξάνουν την πιθανότητα οι εμβολιασμένοι άνθρωποι να μεταδίδουν τον κορωνοϊό σε άλλους.

Δεδομένης της νέας αύξησης του ιού σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, είναι φρόνιμο για τους εμβολιασμένους ανθρώπους να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς και στους πολυσύχναστους χώρους, όπως εμπορικά κέντρα ή αίθουσες συναυλιών.

Οι ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά όχι την ανάγκη να οδηγούμε προσεκτικά. Προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε τι είναι προσεκτική οδήγηση στην εποχή της παραλλαγής Δέλτα και τι πρέπει να κάνουμε.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την Δέλτα προκύπτει εν μέρει από το πώς διαφέρει από τις προηγούμενες μορφές του κορωνοϊού. Παρόλο που ο τρόπος μετάδοσής της είναι ο ίδιος – εισπνέεται, συνήθως σε εσωτερικούς χώρους – η Δέλτα θεωρείται ότι είναι περίπου δύο φορές πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό.

Τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα μπορεί να φέρουν περίπου χίλιους περισσότερους ιούς από αυτούς που έχουν μολυνθεί με τον αρχικό ιό. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρρωστήσουν σοβαρότερα, πιθανότατα σημαίνει ότι μεταδίδουν ευκολότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η δόση έχει επίσης μεγάλη σημασία: Ένα εμβολιασμένο άτομο που εκτίθεται σε χαμηλή δόση του κορονωϊού δεν μπορεί ποτέ να μολυνθεί. Ένα εμβολιασμένο άτομο που εκτίθεται σε εξαιρετικά υψηλά ιογενή φορτία της παραλλαγής Δέλτα είναι πιο πιθανό να μην αντέξει η άμυνα του.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς αυξάνονται οι ρυθμοί μετάδοσης στην κοινότητα, επειδή η έκθεση στη δόση και τον αριθμό στον κορωνοϊό θα αυξηθεί. Οι ρυθμοί εμβολιασμού έχουν μειωθεί, με λιγότερους από τους μισούς ανθρώπους πλήρως ανοσοποιημένους, δίνοντας στον ιό άφθονο χώρο για εξάπλωση.

Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν λαμβάνουν, ως επί το πλείστον, προφυλάξεις, και αυτό είναι που προκαλεί τη μετάδοση του κορωνοϊού σε όλους. Η συμπεριφορά οποιουδήποτε μπορεί να επηρεάσει ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων σε αυτή την πανδημία που βρισκόμαστε.

Για το μέσο εμβολιασμένο άτομο, μια λοίμωξη παρά το εμβόλιο είναι πιθανό να είναι ασήμαντη, προκαλώντας λίγα έως καθόλου συμπτώματα. Αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι μερικοί εμβολιασμένοι άνθρωποι που μολύνονται μπορεί να παρουσιάσουν μακρύ (long) Covid, ένα δυσνόητο μέχρι τώρα σύνολο συμπτωμάτων που επιμένει και μετά την υποχώρηση της ενεργού λοίμωξης.

Πολλά οφείλονται στην ικανότητα της Δέλτα να παρακάμπτει την ανοσολογική άμυνα. Στην πραγματικότητα, όλα τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να μπορούν να αποτρέψουν τις σοβαρές λοιμώξεις και τον θάνατο από την παραλλαγή. Σε εργαστηριακές μελέτες, η Δέλτα στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ηπιότερη απειλή από την Βήτα, την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Το εάν ένα εμβολιασμένο άτομο κινδυνεύει να μολυνθεί μπορεί να εξαρτάται από το πόσο υψηλά αντισώματα παρουσίασε μετά τον εμβολιασμό, πόσο ισχυρά είναι αυτά τα αντισώματα έναντι της παραλλαγής και αν το επίπεδο αντισωμάτων στο αίμα του ατόμου έχει μειωθεί μετά το εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανοσολογικές άμυνες που προκαλούνται από τα εμβόλια θα πρέπει να αναγνωρίζουν τον ιό αμέσως μετά τη μόλυνση και να τον καταστρέφουν πριν εμφανιστεί σημαντική βλάβη. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι μολύνονται και γιατί οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν σοβαρά. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο, εκτός αν πρόκειται να δίνονται στους ανθρώπους πολύ συχνά αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων.

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει ότι τα εμβόλια κάνουν ό, τι πρέπει, αποτρέποντας τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά. Η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων όμως ποτέ δεν είναι 100 τοις εκατό. Το ίδιο θα πρέπει να αναμένουμε και από τα εμβόλια Covid.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr