Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να αλλάζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

Η λήψη και τροποποίηση φαρμάκων από βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάζει τη βιοδιαθεσιμότητα.

Μεταξύ των ατόμων που έχουν την ίδια νόσο, ένα συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να διαφέρει πολύ ως προς την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες δράσεις του. Αν και μέρος αυτής της μεταβλητότητας οφείλεται στη μοναδική γενετική του κάθε ασθενούς, μια νέα μελέτη προσθέτει στα υπάρχοντα στοιχεία ότι μερικές από τις διαφορές μπορεί επίσης να οφείλονται στη χλωρίδα του εντέρου των ασθενών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις 15 φαρμάκων σε 25 στελέχη ανθρώπινων βακτηρίων του εντέρου και βρήκαν μια αξιοσημείωτη ποικιλία αλληλεπιδράσεων φαρμάκων – βακτηρίων. Για ένα δεδομένο φάρμακο, ορισμένα βακτήρια αποθηκεύουν το φάρμακο χωρίς να το τροποποιούν χημικά, ενώ άλλα βακτήρια το τροποποιούν χημικά για να το κάνουν περισσότερο ή λιγότερο βιοδραστικό. Όπως και να έχει, τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα ενός φαρμάκου (ή ενός ενεργού μεταβολίτη φαρμάκου) που είναι διαθέσιμη στο σώμα. Το αντίθετο μπορεί επίσης να συμβεί: Ένα δεδομένο φάρμακο μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια του εντέρου ενός ασθενούς – τον αριθμό και τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, η συσσώρευση ενός φαρμάκου μέσα σε ένα στέλεχος βακτηρίων μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό ανάπτυξης αυτών των βακτηρίων. Και μερικές φορές ένα φάρμακο μπορεί να αλλάξει τα μόρια που εκκρίνονται από τα βακτήρια. Αυτά τα μόρια μπορεί να περιλαμβάνουν ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και μόρια φλεγμονής που επηρεάζουν την ανθρώπινη φυσιολογία.

Τα συλλογικά γονίδια των βακτηρίων του εντέρου (το μικροβίωμα του εντέρου) επηρεάζουν την ευαισθησία των ανθρώπων και την πορεία πολλών σημαντικών νοσημάτων. Αυτή η μελέτη προσθέτει νεότερα δεδομένα ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί επίσης να επηρεάσει την επίδραση των κοινών φαρμακευτικών παραγόντων στην ανθρώπινη υγεία.

Βιβλιογραφία

Klünemann M et al. Bioaccumulation of therapeutic drugs by human gut bacteria. Nature 2021 Sep; 597:533.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr