Η ασπιρίνη χαμηλής δόσης στην πρωτογενή πρόληψη πρέπει να αποφεύγεται: περισσότερα τα προβλήματα από τα οφέλη

Σε μια νέα δήλωση, η Αμερικανική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών (USPSTF) συνιστά τώρα να αποφεύγεται η έναρξη χαμηλής δόσης ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω και λέει ότι για ασθενείς ηλικίας 40 έως 40 ετών 59 ετών η απόφαση για τη χορήγηση θα πρέπει να εξατομικεύεται.

Η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) αναθεωρεί τη σύστασή της για την χορήγηση προληπτικά ασπιρίνης και συστήνει τη χρήση της σε λιγότερους ασθενείς.

Στη νέα οδηγία, το USPSTF συνιστά η απόφαση για έναρξη χρήσης χαμηλής δόσης ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (CVD) σε ενήλικες ηλικίας 40 – 59 ετών που έχουν 10% ή μεγαλύτερο κίνδυνο 10 ετών για CVD θα πρέπει να εξατομικεύεται. Η Task Force συνιστά επίσης να μην χορηγείται χαμηλή δόση ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Με βάση νέες αναλύσεις από τους πληθυσμούς πρόληψης της CVD, μακροπρόθεσμα δεδομένα παρακολούθησης από τη μελέτη Women’s Health Study και νέα στοιχεία μελετών, το USPSTF κατέληξε επίσης ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή ότι η χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ή τη θνησιμότητα.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση του κινδύνου αιμορραγίας από το γαστρεντερικό σύστημα που σχετίζεται με τη χρήση ασπιρίνης στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου, τη βελτίωση της ακρίβειας της πρόβλεψης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, την κατανόηση των προτιμήσεων των ασθενών για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και την παρατήρηση των επιδράσεων της χαμηλής δόσης ασπιρίνης στη συχνότητα και τη θνησιμότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την οδηγία.

Αυτή η σύσταση θα αντικαταστήσει τη σύσταση του USPSTF του 2016, η οποία συνιστούσε την έναρξη χρήσης χαμηλής δόσης ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου του παχέος εντέρου σε ενήλικες ηλικίας 50 έως 59 ετών που έχουν 10 % ή μεγαλύτερο 10ετή κίνδυνος CVD, δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, έχουν προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 10 χρόνια και είναι πρόθυμοι να λαμβάνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης καθημερινά για τουλάχιστον 10 χρόνια. Η σύσταση του 2016 έλεγε ότι η απόφαση για έναρξη χρήσης χαμηλής δόσης ασπιρίνης σε ενήλικες ηλικίας 60 έως 69 ετών που έχουν 10% ή μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου 10 ετών πρέπει να εξατομικεύεται.

Βιβλιογραφία

Aspirin Use to Prevent Cardiovascular Disease: Preventive Medication. Draft Recommendation Statement. October 12, 2021. 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr