Το χάπι της Pfizer Paxlovid φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό και έναντι της όμικρον

Το θεραπευτικό χάπι της Pfizer για τον COVID-19 Paxlovid φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής omicron, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Η Pfizer είπε ότι τρεις ξεχωριστές εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι η νιρματρελβίρη, ο κύριος αναστολέας πρωτεάσης του φαρμάκου, διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της παραλλαγής όμικρον του ιού. Οι αναστολείς πρωτεάσης είναι μια κατηγορία φαρμάκων που εμποδίζουν την αναπαραγωγή ενός ιού.

Οι ασθενείς λαμβάνουν δύο δισκία νιρματρελβίρη με ένα δισκίο άλλου αντιικού, που ονομάζεται ριτοναβίρη, δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες.

Το Paxlovid θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά του ιού, με μελέτες να δείχνουν ότι μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, η εμφάνιση της παραλλαγής omicron οδήγησε σε ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Paxlovid, καθώς και άλλων θεραπειών για τον COVID-19, επειδή η παραλλαγή έχει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη.

Η Pfizer ανακοίνωσε τα ευρήματα σε δελτίο τύπου και είπε ότι τα υποβάλλει για δημοσίευση σε ιατρικά περιοδικά.

Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η από του στόματος θεραπεία COVID-19 μπορεί να είναι ένα σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο στη συνεχιζόμενη μάχη ενάντια σε αυτόν τον καταστροφικό ιό και τις τρέχουσες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά μεταδοτικής Omicron. Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη δραστικότητα της θεραπείας σε πραγματικές συνθήκες και πιστεύει ότι αυτά τα in vitro ευρήματα θα συνεχίσουν να επικυρώνονται.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τον περασμένο μήνα το Paxlovid για χρήση σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Το γεγονός ότι το Paxlovid είναι χάπι αντί για ένεση, όπως σε προηγούμενες θεραπείες, αναμένεται να το κάνει πιο προσιτό και πιο εύκολο στη λήψη του.

Αλλά η θεραπεία προορίζεται να ξεκινήσει εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση. Θα χρειαστούν αρκετές μελέτες για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν COVID-19 και ότι μπορούν να λάβουν αυτά τα αποτελέσματα εγκαίρως για να μπορέσουν να αναζητήσουν τη θεραπεία.

Η προμήθεια του Paxlovid είναι επίσης περιορισμένη λόγω του χρόνου που χρειάζεται για την κατασκευή και οι ΗΠΑ έχουν διανείμει λιγότερα από 200.000 συσκευασίες θεραπείας μέχρι στιγμής.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr