Μια φυτική διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη χρόνια νεφρική νόσο, αλλά μόνο οι μισοί ασθενείς το γνωρίζουν

Μια έρευνα σε ασθενείς νεφρολογικών κλινικών αποκάλυψε ότι περίπου οι μισοί γνώριζαν ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική για τη χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Renal Nutrition.

Επιπλέον, μόνο το 22% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ακολούθησε κάποια χορτοφαγική διατροφή.

Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν όφελος από τη φυτική διατροφή για τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), καμία έρευνα δεν έχει εξετάσει εάν οι ασθενείς των νεφρολογικών τμημάτων γνωρίζουν αυτά τα οφέλη ή εάν ακολουθούν φυτική διατροφή. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να κατανοηθεί η εξοικείωση, η αντίληψη και η χρήση της φυτικής διατροφής από τον νεφρολογικό ασθενή.

Οι ερευνητές μοιράστηκαν μια διαδικτυακή έρευνα μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης του Εθνικού Ιδρύματος Νεφρού με στόχο τη λήψη απαντήσεων από νεφρολογικούς ασθενείς μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2020.

Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία και τη γνώση και τη χρήση της διατροφής με βάση τα φυτά. Για αυτήν τη μελέτη, οι ερωτήσεις της έρευνας επικεντρώθηκαν σε ειδικές εκτιμήσεις για νεφρική νόσο.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν περιγραφικά στατιστικά στοιχεία για όλες τις μεταβλητές και πραγματοποίησαν τεστ Chi-square και t tests δύο δειγμάτων για να συγκρίνουν τις διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 844 απαντήσεις, το 34,4% των οποίων είχε ιστορικό μεταμόσχευσης νεφρού, το 34% είχε διάγνωση ΧΝΝ χωρίς θεραπεία αιμοκάθαρσης, το 22,2% λάμβανε θεραπεία αιμοκάθαρσης και το 5,3% είχε διαφορετική νεφρολογική διάγνωση χωρίς θεραπεία αιμοκάθαρσης.

Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν ακούσει για φυτικές δίαιτες για τη θεραπεία της νεφρικής νόσου. Ωστόσο, το 58% των συμμετεχόντων γνώριζε ότι οι φυτικές δίαιτες μπορούν να βελτιώσουν τη ΧΝΝ και το 22% ανέφερε ότι ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή. Ομοίως, το 29% ανέφερε ότι «έτρωγε λιγότερο κρέας».

Οι βαθμολογημένες δηλώσεις αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες δεν ήταν σίγουροι για την ικανότητά τους να προγραμματίσουν ένα γεύμα με βάση τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και ήταν μετρίως σίγουροι ότι η δίαιτα θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της ΧΝΝ. Πρόσθετα εμπόδια στην εφαρμογή μιας φυτικής διατροφής περιελάμβαναν την οικογενειακή διατροφική προτίμηση, τις δεξιότητες προγραμματισμού γευμάτων, την προτίμηση για το κρέας και το κόστος φαγητού.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι ένα δείγμα προγράμματος γευμάτων, ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής με εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο (RDN), φυλλάδια και μαθήματα μαγειρικής θα ήταν οι πιο χρήσιμοι πόροι για τη μετάβαση σε μια φυτική διατροφή.

Συνεπώς, περίπου οι μισοί ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα γνώριζαν ότι ένα φυτικό διατροφικό πρότυπο μπορεί να είναι ευεργετικό για τη νεφρική νόσο και πολλοί ασθενείς ακολουθούσαν κάποια εκδοχή μιας φυτικής διατροφής.

Βιβλιογραφία

Betz MV, et al. J Ren Nutr. 2022;doi:10.1053/j.jrn.2022.09.006

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr