Ποιές καταστάσεις προηγούνται της εμφάνισης της άνοιας;

Ορισμένες καταστάσεις υγείας προηγούνται της διάγνωσης της νόσου Alzheimer και της αγγειακής άνοιας.

Πολλές παθήσεις έχουν συσχετιστεί με τη νόσο Alzheimer (AD) και την αγγειακή άνοια (VaD). Μεταξύ των πιο κοινών παραγόντων κινδύνου είναι η μεγαλύτερη ηλικία, οι γενετικοί παράγοντες, το οικογενειακό ιστορικό και το μορφωτικό επίπεδο, καθώς και αρκετές διαταραχές της υγείας, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία. Η πρόβλεψη της μελλοντικής άνοιας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση, επειδή η εξέλιξη προς την άνοια είναι ετερογενής και πολυπαραγοντική.

Η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία για να καθορίσουν καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με AD ή VaD σε διάφορα χροινικά διαστήματα πριν από τη διάγνωση της άνοιας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άτομα από τη Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA). Τα αρχεία ήταν διαθέσιμα για 347 συμμετέχοντες με AD, 76 με VaD και 811 άνοια. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν 1 έως 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση της άνοιας.

Νόσος Alzheimer

Στην AD, οι πιο συχνές και πρώιμες συσχετίσεις ήταν με: κατάθλιψη, στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές βάδισης, απώλεια ακοής και νευρικά και μυοσκελετικά συμπτώματα. Η καρδιομεγαλία, ο μη επιθηλιακός καρκίνος του δέρματος και η πνευμονία συσχετίστηκαν επίσης με AD, αλλά μόνο εντός 1 έτους από τη διάγνωση της AD.

Αγγειακή άνοια

Στην VaD, οι πιο πρώιμες και πιο συχνές συσχετίσεις ήταν το μη φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα, οι καρδιακές δυσρυθμίες, η εγκεφαλοαγγειακή νόσος, ο μη επιθηλιακός καρκίνος του δέρματος, η κατάθλιψη και η απώλεια ακοής. Η κολπική μαρμαρυγή, η απόφραξη της εγκεφαλικής αρτηρίας, ο ιδιοπαθής τρόμος και τα ανώμαλα αντανακλαστικά συσχετίστηκαν με VaD μόνο εντός 1 έτους από τη διάγνωση.

Συμπέρασμα

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να προηγούνται της διάγνωσης της άνοιας τουλάχιστον για 5 χρόνια. Άλλες καταστάσεις φαίνονται πιο κοντά στη διάγνωση της άνοιας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις και η θεραπεία είναι σημαντικές στη γήρανση του πληθυσμού για τη μείωση του αντίκτυπου των συννοσηροτήτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μελλοντικές περιπτώσεις άνοιας.

Βιβλιογραφία

Beason-Held LL et al. Health conditions associated with Alzheimer’s disease and vascular dementia. Ann Neurol 2022 Dec 26

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr