Προβιοτικά: άλλη μια μελέτη εναντίον της χρήσης τους

Τα προβιοτικά δεν μείωσαν τα ποσοστά πνευμονίας από τον αναπνευστήρα, τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ή τη διάρκεια ανάγκης μηχανικού αερισμού.

Οι παρεμβάσεις βελτίωσης της ποιότητας οδήγησαν σε χαμηλότερα ποσοστά πνευμονίας του αναπνευστήρα (VAP) σε πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Όμως η λοίμωξη αυτή παραμένει ένα συχνό πρόβλημα που οδηγεί σε παρατεταμένη διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ. Κάποιες μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε άλλες στρατηγικές πρόληψης.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών τυχαιοποίησε 2.650 ασθενείς από 44 ΜΕΘ που λάμβαναν μηχανικό αερισμό (και αναμένετο να χρειαστούν υποστήριξη για περισσότερες από 72 ώρες) για να λάβουν εντερικό σκεύασμα Lactobacillus rhamnosus GG ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα. Πάνω από το 80% των ασθενών έλαβαν αντιβιοτικά κατά την εισαγωγή στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του 60% των ασθενών που εισήχθησαν με πνευμονία. Η διάγνωση της VAP απαιτούσε νέα, προοδευτική ή επίμονη σκίαση στην ακτινογραφία θώρακα και δύο από τα ακόλουθα: πυρετός ή υποθερμία, αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων <3000/μL ή> 10.000/μL ή πυώδη πτύελα.

Τα ποσοστά της VAP ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των προκαθορισμένων υποομάδων. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη διάρκεια του μηχανικού αερισμού, τη διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ, τη νέα διάρροια ή τη λοίμωξη με Clostridioides difficile. Σε 11 ασθενείς, όλοι στην ομάδα παρέμβασης, οι καλλιέργειες αίματος περιείχαν L. rhamnosus GG.

Αν και η υπόθεση ότι η αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου θα προστατεύει από πολλές νοσοκομειακές επιπλοκές στη ΜΕΘ είναι φυσιολογικά εύλογη, η συνηθισμένη χρήση προβιοτικών δεν φαίνεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα. Αυτή η μεγάλη μελέτη καταδεικνύει ότι τα προβιοτικά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις τυπικές στρατηγικές πρόληψης του VAP.

Βιβλιογραφία

Johnstone J et al. Effect of probiotics on incident ventilator-associated pneumonia in critically ill patients: A randomized clinical trial. JAMA 2021 Sep 21; 326:1024.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr