Η αξία της Μεσογειακής διατροφής σε όσους ανθρώπους έχουν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης CORDIOPREV, η μεσογειακή διατροφή ήταν ανώτερη από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ως προς την πρόληψη σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων στη δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια δίαιτα εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα. Όταν διαμορφώθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1960, βασίστηκε στις κουζίνες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Σε δεκαετίες από τότε, έχει ενσωματώσει και άλλες μεσογειακές κουζίνες, όπως αυτές στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Πορτογαλία.

Οι κύριες πτυχές αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, οσπρίων, μη επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως ως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού , και χαμηλή κατανάλωση προϊόντων κρέατος εκτός ψαριού. Το ελαιόλαδο έχει μελετηθεί ως ένας πιθανός παράγοντας υγείας για τη μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία και του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε μελέτες παρατήρησης. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, αν και μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι τα στοιχεία ήταν χαμηλής ποιότητας και ήταν αβέβαια. Η American Heart Association και η American Diabetes Association συνιστούν τη μεσογειακή διατροφή ως ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, αντίστοιχα. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα. Η μεσογειακή διατροφή είναι μία από τις τρεις υγιεινές δίαιτες που συνιστώνται στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2015-2020, μαζί με τη δίαιτα DASH και τη χορτοφαγική διατροφή.

Η μελέτη

Σε μια ανάλυση ενός κέντρου που ακολούθησε περισσότερους από 1.000 ασθενείς στους οποίους ανατέθηκαν δύο παρεμβάσεις δίαιτας υψηλής έντασης για 7 χρόνια, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η παρέμβαση άλλαξε αποτελεσματικά τις διατροφικές συνήθειες τόσο για τη μεσογειακή όσο και για τις ομάδες δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με αποτέλεσμα σημαντικές διατροφικές αλλαγές προς την καθορισμένη δίαιτα.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο είναι καλύτερη από τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να μειώσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε άτομα που πάσχουν ήδη από στεφανιαία νόσο (ΣΝ). Μέχρι τώρα, οι διατροφικές συστάσεις της μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη των υποτροπών της καρδιαγγειακής νόσου δεν υποστηρίζονταν επαρκώς από κλινικές μελέτες. Μετά από αυτή τη μελέτη, ο βαθμός των αποδεικτικών στοιχείων για τη σύσταση της μεσογειακής διατροφής θα βελτιωθεί, συμβάλλοντας στην εφαρμογή της παγκοσμίως.

Αποτελέσματα ανά τύπο διατροφής

Ο Lopez Miranda και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 1.002 ενήλικες με εγκατεστημένη ΣΝ (ηλικίας 20 έως 75 ετών) που κατατάχθηκαν τυχαία σε μια μεσογειακή διατροφή ή μια παρέμβαση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με παρακολούθηση 7 ετών. Η μέση ηλικία ήταν τα 60 έτη και το 82,5% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες.

Η πρωταρχική έκβαση ήταν ένας συνδυασμός σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος μυοκαρδίου, της επαναγγείωσης, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, της περιφερικής αρτηριακής νόσου και του καρδιαγγειακού θανάτου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες τηρούσαν τις δύο δίαιτες. Οι μεσογειακές ομάδες και οι ομάδες με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αύξησαν επίσης την πρόσληψη φυτικών ινών (μέση τιμή, 2,3 g ανά 1.000 kcal έναντι 3,2 g ανά 1.000 kcal) λόγω της υψηλότερης πρόσληψης λαχανικών, φρούτων και οσπρίων. Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες μείωσαν επίσης την πρόσληψη κόκκινων ή επεξεργασμένων κρεάτων, γλυκών ή ανθρακούχων ποτών και λιπαρών αλειμμάτων.

Το κύριο καταληκτικό σημείο εμφανίστηκε σε 87 συμμετέχοντες στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής και σε 111 στην ομάδα με χαμηλά λιπαρά, για ένα ακατέργαστο ποσοστό 28,1 ανά 1.000 άτομα-έτη (95% CI, 27,9-28,3) στη μεσογειακή διατροφή έναντι 37,7 ανά 1.000 ανθρωποέτη (95% CI, 37,5-37,9) στην ομάδα με χαμηλά λιπαρά (P = 0,039).

Σε όλα τα μοντέλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή ήταν ανώτερη από τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα προσαρμοσμένα HR για το πρωτεύον τελικό σημείο κυμαίνονταν από 0,719 (95% CI, 0,541-0,957) έως 0,753 (95% CI, 0,568-0,998) υπέρ της μεσογειακής διατροφής έναντι του διατροφικού προγράμματος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Κατά την αξιολόγηση των διαφορετικών συστατικών του σύνθετου πρωτογενούς αποτελέσματος, δεν βρέθηκε καμία σημαντική στατιστική διαφορά μεταξύ των διατροφών.

Κατά την αξιολόγηση των υποομάδων ασθενών, η μεσογειακή διατροφή ήταν ανώτερη από τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε συμμετέχοντες χωρίς οικογενειακό ιστορικό ΣΝ, σε άτομα χωρίς υπέρταση στην αρχή, σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών κατά την έναρξη της μελέτης και σε άτομα με LDL χαμηλότερη από 100 mg /dL.

Το γεγονός ότι τα ποσοστά πρωτογενούς καταληκτικού σημείου ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο μπορεί να υποστηρίξει την υπόθεση ότι οι δύο δίαιτες είχαν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών υποτροπών και υποστηρίζει τα προηγούμενα αποτελέσματα μελετών με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έναντι δίαιτας ελέγχου ή με τη μεσογειακή διατροφή σε συμμετέχοντες σε υψηλό κίνδυνο στην πρωτογενή πρόληψη.

Σημαντικά ευρήματα για τους άνδρες

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η υπεροχή της μεσογειακής διατροφής ήταν υψηλότερη στους άνδρες, υποδηλώνοντας ότι δεν υπήρχε αρκετή δύναμη στη γυναικεία ομάδα ή ότι το φύλο είναι ένας παράγοντας στη διατροφική απόκριση. Πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία εμφανίστηκαν στο 16,2% των ανδρών στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής έναντι 22,8% των ανδρών στην ομάδα δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για προσαρμοσμένο HR 0,669 (95% CI, 0,489-0,915, P = 0,013). Ωστόσο, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων για τις γυναίκες.

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι είναι δυνατό να καθιερωθούν διατροφικές παρεμβάσεις μεγάλου πληθυσμού και ότι τα αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι πολύ σημαντικά. Αυτό μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση εθνικών ή διεθνών πρωτοβουλιών για την προώθηση διατροφικών παρεμβάσεων με τη μεσογειακή διατροφή σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, δημόσιους ή ιδιωτικούς. Επιπλέον, μια άλλη πιθανή γραμμή μελλοντικών βημάτων είναι η επανάληψη της μελέτης σε άλλες χώρες.

Βιβλιογραφία

Delgado-Lista J, et al. Lancet. 2022;doi:10.1016/s0140-6736(22)00122-2.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr