Η εμπαγλιφλοζίνη επιβραδύνει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου

Αυτή η επίδραση είναι εμφανής σε άτομα με ή χωρίς διαβήτη.

Ο αναστολέας μεταφορέα νατρίου-γλυκόζης-2 (SGLT-2) δαπαγλιφλοζίνη είναι εγκεκριμένος από τον FDA για την επιβράδυνση της εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) σε ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2. Για να προσδιοριστεί εάν η εμπαγλιφλοζίνη έχει παρόμοια επίδραση, τυχαιοποιήθηκαν 6.600 ασθενείς με ΧΝΝ για να λάβουν εμπαγλιφλοζίνη (10 mg ημερησίως) ή εικονικό φάρμακο. Τα κριτήρια εγγραφής περιελάμβαναν εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR) μεταξύ 20 και 45 mL/λεπτό/1,73 m2 ανεξαρτήτως πρωτεϊνουρίας ή GFR μεταξύ 45 και 90 mL/λεπτό σε ασθενείς με σημαντική πρωτεϊνουρία.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν διαβήτη. Κατά τη διάμεση παρακολούθηση 2 ετών, τα βασικά ευρήματα ήταν τα ακόλουθα:

Η συχνότητα εμφάνισης του πρωτογενούς σύνθετου αποτελέσματος – που περιελάμβανε σε μεγάλο βαθμό μια μείωση της GFR κατά 40% ή τον θάνατο που σχετίζεται με καρδιαγγειακά ή νεφρικά αίτια – ήταν σημαντικά χαμηλότερη με την εμπαγλιφλοζίνη από ό,τι με το εικονικό φάρμακο (13% έναντι 17%). Η διαφορά αυτή αποδόθηκε στην επιβράδυνση της εξέλιξηε της ΧΝΝ με την εμπαγλιφλοζίνη. Δεν σημειώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στη θνησιμότητα (συνολική, σχετιζόμενη με νεφρικά ή καρδιαγγειακά αίτια) ή στη συχνότητα εμφάνισης μειζόνων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Η έναρξη της αιμοκάθαρσης ή η λήψη μεταμόσχευσης νεφρού συνέβη σημαντικά λιγότερο συχνά με εμπαγλιφλοζίνη παρά με εικονικό φάρμακο (3,3% έναντι 4,8%).

Ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν με παρόμοια συχνότητα και στις δύο ομάδες.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν μια νέα ένδειξη για την εμπαγλιφλοζίνη — για την επιβράδυνση της εξέλιξης της ΧΝΝ, ανεξάρτητα από την ύπαρξη διαβήτη. Παρόλο που οι μηχανισμοί με τους οποίους οι αναστολείς SGLT-2 επηρεάζουν ευνοϊκά τη νεφρική λειτουργία παραμένουν ασαφείς, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση υποδηλώνει έντονα ένα φαινόμενο κατηγορίας (class effect), που ισχύει για τους περισσότερους τύπους ΧΝΝ.

Βιβλιογραφία

The EMPA-KIDNEY Collaborative Group. Empagliflozin in patients with chronic kidney disease. N Engl J Med 2022 Nov 4.

The Nuffield Department of Population Health Renal Studies Group and theSGLT2 inhibitor Meta-Analysis Cardio-Renal Trialists’ Consortium. Impact of diabetes on the effects of sodium glucose co-transporter-2 inhibitors on kidney outcomes: collaborative meta-analysis of large placebo-controlled trials. The Lancet. Published online November 6, 2022 https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)02074-8 1.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr